Шансе БиХ да постане чланица ЕУ веома су далеке, јер је земља прожета етничким напетостима, великом корупцијом, правном несигурношћу и ограниченим медијским слободама, пише угледни немачки привредни лист "Ханделсблат".


У тексту о приоритетима Урсуле фон дер Лајен, наредне председнице Европске комисије, лист наводи да се БиХ налази на зачељу европских интеграција од свих земаља на западном Балкану.


"Нова председница Европске комисије не сме заборавити на ову крхку бившу југословенску републику, јер ће у супротном политички ровови постати још дубљи, а утицај муслиманских држава ће наставити даље да расте", наводи лист.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ: Да живим у БиХ можда бих и ја дао мито


Како је у понедељак пренео портал Кликс.ба, немачки лист додаје да у БиХ постоји велика заблуда да ће се некако "угурати" у ЕУ зато што је мала земља, и цитира Јоханеса Хана, одлазећег европског комесара за проширење, да је потребно дејтонску логику прилагодити бриселском размишљању, као и да у Сарајеву треба да престану да размишљају о проширењу на начин да се стално помињу датуми.


"Исто као њен претходник Јункер, и Фон дер Лајенова ће питању проширења морати приступити на другачији начин. Брисел је већ годинама исфрустриран БиХ. Реформе једва да се и помичу зато што се Бошњаци, Срби и Хрвати међусобно блокирају", наводи лист.


Због ове ситуације, како истиче "Ханделсблат", млади људи се радије одлучују да оду него да чекају да ли ће се некад у будућности нешто побољшати.