Према анкетама које су раније рађене у Српској, показало се да се млади жале на неповезаност система образовања са тржиштем рада, мањак практичне наставе и преопширну теоријску наставу, што отежава њихово запошљавање након школовања.


Реформе у образовању би могле бити кључна промена којом би се могло доћи до побољшања квалитета образовног система, али и до смањења листа на бироу.


Увођење нових технологија и више практичне наставе, те снажнијег повезивања са тржиштем рада, само су неки од главних корака у том великом подухвату, закључено је на округлом столу у Бањалуци о предстојећој реформи републичког образовања.


Помоћник министра за породицу, омладину и спорт Српске Бранка Малешевић рекла је данас новинарима да ће ресорно министарство и у наредном периоду наставити са реализацијом низа корисних пројеката за младе, међу којима је програм субвенционисања каматних стопа за стамбене кредите за младе и младе брачне парове.


Уз напомену да ће ресорно министарство расписати позив за пројекте омладинских организација, Малешевићева је подсетила да Влада ради на пројектима подршке запошљавању младих предузетника до 35 година, те да је ове године планирано запошљавање 770 приправника путем пројеката Завода за запошљавање.


Председник Омладинског савета Српске Никола Стјепановић рекао је да је потребна реформа образовања и да у том процесу треба да учествују све заинтересоване стране.


ПРОЧИТАЈТЕ И: СЕДНИЦА ВЛАДЕ РС: Електронско издавање грађевинских дозвола


Он је, између осталог, рекао да треба радити на правовременом препознавању изврсности код младих, који морају бити активни и борити се за позитивне промене у друштву.


Председник Уније студената Српске Немања Бабић је изразио наду да ће реформе донети квалитет у образовању.


Он је оценио да је уписна политика на универзитетима мало боља него лани, те да се иде добрим смером.


- Има још проблема, али мислимо да ће се реформом увести више практичне наставе и да ће се тржиште рада максимално повезати са јавним универзитетима да би они избацивали радно способан кадар, рекао је Бабић и додао да је важно и увођење нових технологија и праћење светских трендова у образовању.


Округлом столу о предстојећој реформи образовања у Српској присуствовали су представници ресорног министарства, студената и младих, а организован је поводом обиљежавања Међународног дана младих.