Неконтролисано брање би могло угрозити друго нематеријално културно добро које се налази на Унесковој листи.


Локалитет на планини Озрен на којем се баштини пракса брања траве иве на дан обележавања Усековања главе Светог Јована Крститеља треба ставити под заштиту да би било спречено неконтролисано брање ове биљке, закључено је на данашњем састанку помоћника министра за културу Републике Српске Тање Ђаковић са представницима више институција.


Ђаковићева је подсетила да је "Брање траве иве на Озрену" друго нематеријално културно добро уписано 2018. године на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, због чега је нужно посветити пажњу његовој заштити и преношењу на будуће генерације.


Представници Министарства просвете и културе, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа, града Добоја, Музеја Добој и Шумског газдинства "Добој" разматрали су начин дефинисања потребних мера и акционих корака ради заштите траве иве на локалитету Озрена.


Учесници су изразили спремност да свако у својој области учини потребно да би се локалитет ставио под заштиту, те истакли да је нужно одредити обухват заштите, прописати мере заштите и одредити ко ће управљати тим подручјем, саопштено је из Министарства просвете и културе Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тривић: Свим ђацима биће обезбеђени услови за наставу


На састанку је закључено је да ће Музеј Добој покренути званичну инцијативу да се овај локалитет стави под заштиту, а Завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа сачинити студију заштите и прописати које су то мере које је потребно донети како би се спречило угрожавање овог нематеријалног добра, након чега ће акт о проглашењу донети Влада Републике Српске.


Ђаковићева је указала на културно-туристички потенцијал који овај локалитет има за Добој и Републику Српску, с обзиром на то да је "Брање траве иве на Озрену" светско културно добро.