У Бањалуци ће на јесен почети изградња низа водовода на сеоском и приградском подручју, вредних око осам милиона конвертибилних марака, у оквиру великог плана чији је циљ да се у наредне три године вода доведе до 95 одсто домаћинстава у урбаном и руралном подручју, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Према подацима Оделења за комуналне послове, у току је избор извођача радова који ће бити финансирани кредитом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.


Како наводе из ресорног градског оделења, највећи део средстава биће утрошен за велики водоводни систем "Црно врело" који ће обезбедити воду за 20.000 потрошача са рубних делова Бањалуке и Приједора.


У плану је градња подсистема "3вијезда" на правцу према Горњој Пискавици и Радосавској, као и подсистема "Бронзани мајдан".

Према подацима овог оделења, око 20 километара кракова биће изграђено на правцу према Горњој Пискавици, што ће обезбедити воду за велики број потрошача подсистема "Звијезда", али исто тако и побољшати водоснабдевање локалних водоводних система интегрисањем ових система у "Црно врело".


Према Радосавској, градиће се примарни цевовод од резервоара Ђурића главица у дужини од девет километара, као и део мреже у том насељу како би се обезбедило редовно водоснабдевање преосталог дела домаћинстава из тог насеља.


У Бронзаном мајдану градиће се резервоар запремине 1.000 метара кубних на "Пилиповом брду".


Биће настављена и изградња водоводног система за више делове насеља Чесма, где је недавно изграђен велики резервоар четврте висинске зоне на највишој коти на Крчмарицама са две коморе капацитета по 250 метара кубних, што је једна од најважнијих претпоставки за велики водоводни систем Чесме три и четири.

За наставак радова на овом водоводном систему биће искориштен дио средстава из аранжмана са ЕБРД-ом.


Како наводе из оделења градиће се резервоар на Чесми три, пумпне станице за четврту висинску зону која би воду потискивала у планирани резервоар четврте висинске зоне, те потисни и доводни цевоводи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БАЊАЛУЧКИ "ВОДОВОД" УВЕРАВА: Вода је исправна за пиће


Према плану, дистрибутивну мрежу треће висинске зоне насеља Чесма чини више кракова укупне дужине 4,4 километра, а четврте висинске зоне кракови дужине скоро 13 километара. Водоводна мрежа четврте висинске зоне пројектована је до улаза у касарну која се налази на овом подручју.


У насељу Чесма је планиран и завршетак радова на секундарној мрежи друге висинске зоне, код Фудбалског стадиона "Рекреативо".

На јесен би требало да почне и градња водовода у Зеленом виру који би омогућио да се стамбени објекти друге висинске зоне прикључе на постојећи градски водовод.


Боље водоснабдевање могу очекивати и становници Кајмакчаланске и Шумадијске улице у насељу Лазарево, где је планирана изградња односно проширење постојеће јавне водоводне мреже.

Уз ове пројекте, предвиђена је и изградња колектора у Карађорђевој улици у насељу Лауш и крака оборинске канализације у Улице Ђорђа Јоветића у насељу Побрђе.


Предвиђено је раздвајање фекалног и оборинског колектора у насељу Лауш, чиме ће бити ријешен проблем плављења у тим улицама.