И ДОК хиљаде становника БиХ, испред страних амбасада упорно чекају визе за пут у срећнији и лепши живот, Миладин Савић из Загона код Бијељине купио је карту у супротном правцу. Пре неколико година вратио се са породицом из иностранства, са жељом да почне мирнији живот на селу, да батали роботизовани посао у Бечу, и продише пуним плућима у завичају.

Миладин је врло брзо организовао породично пољопривредно газдинство, које је ускоро претворио у оазу здраве, органске хране.

На површини од четири хектара, поред разних врста воћа и поврћа, Савићи узгајају 1.600 стабала лешника и око 1.000 грмова ароније.

- Решили смо на почетку, иако је то доста скупље, да узгајамо здраво, органско воће и поврће, без отровне хемије, и на томе истрајавамо - поручују ови вредни домаћини.

Ових дана Савићи су почели бербу ароније на површини од једног хектара, и тај посао организују, углавном, у властитој режији.

Крупне и квалитетне бобице ароније бере Миладинов отац Момчило, добродржећи шездесетседмогодишњак, мајка Здравка (69), и њихова млађа, деветогодишња унука Кристина.

Прочитајте још: Сoкoви oд aрoниje кao лeк

- Дневно наберемо око сто килограма ароније, која је, с обзиром на лошу годину за воће и поврће, изузетно крупна и квалитетна. Очекујемо род од 1,5 тона, и углавном ћемо аронију прерадити у воћни сок, а део бобица замрзнути. Од два килограма плодова добије се литар квалитетног, здравог сока, без шећера и конзерванса - каже Момчило.

ЛЕШНИКОВО УЉЕ

ЛЕШНИК прерађујемо у хладно цеђено лешниково уље, које је изузетно тражено на тржишту због свог лековитог дејста за лечење и негу коже - поручује Миладин.