НАКОН што комуналним предузећима, која пружају услуге грађанима Добоја није успело да трошкове доставе рачуна "превале" на леђа корисника, сада су почеле да им стижу и новчане казне за кршење права потрошача.

Конкуренцијско веће БиХ казнило је Градску топлану са 7.315 марака, због тога што је привремено искљученим корисницима градског грејања зарачунавала и наплаћивала дистрибутивне трошкове. Према решењу о кажњавању, Топлани је стављено на терет да је злоупотребила доминантан положај на тржишту испоруке топлотне енергије у граду Добоју, те искључним из топлифакационог система условљава да плате услугу коју им није извршила.

Вишеструку већу казну платиће и Град Добој, који је и донео прописе са наметањем плаћања услуга, које нису уговорене између корисника и предузећа, чији је Град оснивач и у њеном је власништву. За кршење Закона о конкуренцији Град је кажњен чак са 60.750 марака.

На ове одлуке, кажу у Градској управи, су уложили жалбе али су оне одбијене. Оно што је и даље лоше по грађане је што ће та казна бити плаћена из градског буџета, односно практично од пореских обвезника.

Прочитајте још: Наплаћују и "гратис" грејање!

Међутим, то неће бити и крај проблема градских власти и предузећа, која за њен рачун врше услуге грађанима. Нову пријаву Конкуренцијском већу сачинило је Удружење потрошача ДОН, због кршења одредбе о конкуренцији на тржишту од стране предузећа која прикупљају комунални отпад.

- Припремили смо сву документацију са доказима да Комунално предузеће "Прогрес" крши законске одредбе у области равноправног пружања услуга свим корисницима. Наиме, делу њих налаже да за разлику од привилегованих, који смеће одлажу у контејнере, они отпад морају паковати у кесе - кажу у Удружењу потрошача.

ОДЛУКА ОМБДУСМАНА

РАНИЈЕ је одлуком Омбдусмана за заштиту потрошача у БиХ, дато за право корисницима услуга добојских комуналних предузећа да не могу захтевати да рачуне плаћају искључиво путем поште, и да они плаћају доставу рачуна на кућне адресе.

На то је указано пријавом из Центра за хуману политику, који је у пријави навео спорну одлуку, донету уз помоћ локалних власти, којом је достава рачуна једноставно укњижена на рачун корисника услуга.