Удружење пчелара „Багрем“ из Модриче организовало је у петак и суботу традицнални 9. сајам меда и пчеларских прозвода на коме је учешће узело 15 излагача из Модриче, Вукосавља, Шамца, Петрова и комшије из Федерације БиХ из Градачца.

Организатори иису задовољни одзивом пчелара из Републике Српске на сајам у Модричи. Председник модричког удружења Мирко Божић правда то што су се у исто време одржавала у близини два сајма, у Бијељни и Орашју.

- Пчелари се друже где годи имају прилику, посећују сајмове у регији, одлазе у иностранство. Размењују искуства, почињу да прате позитивне трендове производње меда у свету. Задовољни смо приказаним квалитетом меда иако је година лоша. Ово је једна од најлошијих година до сада.Прави пчелари имали су по кошници само у просеку око 5 килограма меда, што се не памти - нагласио је Божић.

Прочитајте још: САЈАМ РУРАЛНОГ СТВАРАЛАШТВА: Сеоска привреда будућност развоја села

Један од излагача на „слаткој“ сајамској манифестацији у Модричи био је и Стефан Благојевић.

- Понудио сам мед, восак, прополис и полен. Велико је интересовање, али народ нема пара. Година је катастрофално лоша за пчеларе. Некада сам имао по 1.800 килогрма меда, а сада из 100 сандука нисам извадио ни 300 килограма. Пчеларством се бавим 60 година, овакву годину не памтима али нећу клонути духом јер то је посебан хоби - истакао је Благојевић.

Породица Мирка Јанковић је једна од најпознатијих пчеларских породица у региону. Нема сајама са кога не донесу неко признање. Они су од пчеларства направили малу породичну фабрику слатких производа од меда али и чајева. Годинама пласирају широм земље оно што је најбоље из природе.

- Сваке године обогатимо понуду, све су пчелињи прозводи и еко биље. Нудимо сирће, купиново вино, мед, разне биљне капи, природну козметику као нус производе до меда. Тренутно учествујемо на три сајма. Отац Мирко и стриц Маринко иначе инжињери пољопривреде, започели су ову производњу и све нас „заразили“ пчелама. Иако године веома често подбаце, увек има доста посла и може се лепо живети од меда. Прије пар дан добили смо признање за квалитет на сајму у Лопарама - прича Дражен Јанковић иначе професор биологије, а Мирков син.

Сајам је обишао и Младен Крекић начелник општине Модрича који сматра да је важно одржати традицију овог сајма.

- Задовољан сам у потпуности. Сматрам да овакве активности треба подржати, људима који се овим баве треба дати подршку. Најважније је да они успеју у свјим намерама а то је одржати пчеларство као привредну грану, а ми из општине ћемо редовно подржвати на разне начине овакве и сличне манифестације - обећао је Крекић.

Удружење пчелара „Багрем“ из Модриче броји 67 чланова са укупно преко 7000 кошница. Сви добију постицај од општине око двије и по 4 марке од надлежног министарства РС по кошници.