НАЈНИЖА плата у Републици Српској треба одмах да се повећа са садашњих 450 марака на 550 КМ, а од децембра на 600 КМ. Ово је став Председништва Савеза синдиката РС, које је заседало у среду у Бањалуци. Руководство 15 синдиката, који чине Савез, тражи и да Влада што пре одржи тематску седницу о повећању плата у Српској и заустављању одласка радно способних људи. Очекују да таква седница буде одржана у септембру.

Прочитајте још - САВЕЗ СИНДИКАТА РС: Траже већи минималац

- Већ у среду, 31. јула, када се одржава седница Економско-социјалног савета, тражићемо повећање минималне плате - рекла је Мишићева.

Прочитајте још - ПРЕГОВОРИ ОКО МИНИМАЛЦА: Синдикати траже 5.000 више, послодавцима повећање нереално

Она је навела да би тематска седница Владе могла бити одржана у првој половини септембра, поновивши да је повећање потребно, јер радници са тренутном минималном платом од 450 КМ не могу подмирити основне животне потребе.

- Успех пословне заједнице и власти се у свакој земљи мери квалитетом и бољим животом њених грађана. Плате деценију стагнирају у Српској, иако је било спорадичних повећања која се могу свести на ниво статистичке грешке. Истовремено, имамо раст трошкова живота, па четворочлана породица треба да има две просечне плате да би могла да покрије основне трошкове - указала је Мишићева, и додала да је повећање оправдано и могуће на основу реалних показатеља и економских параметара.

Она тврди да добит у реалном сектору износи 1,66 милијарди марака, а раст зараде не прати и повећање плата радницима, који су зарадили ту добит.

ВЛАДА НА ПОТЕЗУ ПРЕДСЕДНИЦА Савеза синдиката РС Ранка Мишић (на слици) каже да рачуна да ће Влада донети одлуку о повећању минималне плате у интересу рада и реформи које спроводи. - Послодавци треба да повећају плате радника који су им донели знатан профит, али и по основу различитих растерећења и подстицаја, које им је обезбедила Влада - поручила је Мишићева.

Мишићева истиче и да статистички имамо раст просечне плате у РС, али не и раст стандарда грађана.

Мада је просечна плата 910 КМ, у Српској и данас имамо, како каже, око 160.000 радника у реалном сектору, којима плата једва пређе 620 КМ. Многи и даље, каже, треба да обезбеде егзистенцију, а раде за свега 450 КМ.

Она је навела да би о платама и одласку радника могла да буде одржана и тематска седница Народне скупштине Српске, и да је потребно решити проблеме примене закона, који се тичу плата радника, исплаћивања регреса и потписивања колективних уговора, посебно оних у реалном сектору.

- Циљ је да сви разговарамо о побољшању стандарда радника, а тиме и свих грађана Српске. Имамо информације да ће се Влада одазвати на наш позив да разговара о овим питањима, почев од наредне седнице Економско-социјалног савета - додала је Мишићева.

Потпредседник Савеза Драган Гњатић рекао је да Влада приликом креирања буџета за наредну годину треба да испуни обећање и повећа плате радницима, који се финансирају из тог буџета.

- Наше плате су дефинисане законима, али јавност треба да зна да су у њих, и када је реч о минималним платама од 450 КМ, урачунати и топли оброк и регрес - објаснио је Гњатић.