Оптужени Милорад Говедарица (64) из Пала, терети се да је, наводно, у раздобљу од 2010. до 2015. године, починио пореску утају, те на тај начин оштетио буџет БиХ за око 290 хиљада динара, речено нам је у Тужилаштву БиХ.


На душу му се ставља да је, наводно, за то време, као председник Управног одбора друштва „Фабрика за производњу жице “ а.д. Ново Горажде, заједно са другим особама, поступао противно одредбама пореског законодавства и прописима који регулишу пријаву и наплату ПДВ.


У оптужници се наводи, да је путем тог подузећа, велику количину произведене жице, у вредну од око милион КМ, као и споредни производ (отпад настао производњом), противно законским одредбама уместо планираног извоза, ставио у промет у БиХ, па без издавања пореске фактуре и евидентирања пореске обвезе избегао плаћање ПДВ у износу од 178.704,83 КМ, као и по основу утврђеног мањка добара на складишту обвезника, ПДВ у износу од 113.146,13 КМ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Утајили порез за 159,9 милиона динара


У оптужници пише да је „на овај начин избегнуто плаћање ПДВ у износу од 291.850,96 КМ, за који је оштећен буџет Босне и Херцеговине”. Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.