ПРЊАВОР ће и ове године бити престоница најбољег баскет турнира 3 на 3 у Републици Српској и БиХ, у организацији Међународне кошаркашке федерације Фиба. Сениорски победник турнира у Прњавору, којег је Фиба другу годину заредом награђује “сателит” статусом, осим богате новчане награде, стиче и право наступа на Челенџер турнира у Риги (Латвији), са најбољим европским екипама и наградним фондом од 32.000 долара.

Оно што надметање баскеатша у Прњавору чини најкавалитетнијим и најмасовнијим је чињеница да ће сем сателит турнира, шансу да се искажу истовремено имати и домаће екипе. Реч је о лиги РС, која се од ове године игра у 18 градова Српске.

Љубиша Шикарац, члан организационог одбора и председник 3 пута 3 Савеза Републике Српске, истиче да прњаворску баскет манифестацију чини јединственом и то што ће, на Тргу српских бораца, она трајати чак десет дана. Очекивања су да ће је пропратити више од 10.000 посетилаца из Прњавора и околине.

Прочитајте још - Прњавор за пример!

-Очекујемо учешће чак око 80 екипа са више од 320 играча. Осим екипа из Србије, Хрватске, Словеније и других земаља региона, већ имамо најаву доласка из Шпаније и Белгије. Реч је о профи кошаркашима, а остале пријаве се односе на лигаше РС који, такође, имају шансу да се искажу на спектаклу у Прњавору-најављују Шикарац.

Дани кошарке у центру града под Љубићем и Мотајицом, под званичним називом “Вивиа 3 пута 3“ одржавају са овдашњом компанијом “Лебурић комерц-Фортуна” као генералним спонзором, уз покровитељство општине и помоћ многобројних привредника и колектива.

ТРАДИЦИЈА

БАСКЕТ турнир у Прњавору има 23-годишњу традицију, а уз репутације изузетног квалитета и масовности, игра се на највишем професионално-техничком нивоу, од подлоге, коша, монтажних трибина до семафора. Турнир почиње 12. јула, са млађим категоријама, док ће се професионалци надметати од 18. до 21. јула, са завршим мечевима свих категоријама.