ДОМАЋИН Милоје Лукић из Крупња направио је реплику Соко-града, последњег упоришта Османлија у Србији из 15. века, у чијем је подножју владика шабачки Лаврентије подигао једну од наших најлепших богомоља, на Лазама, где се граниче Рађевина и Азбуковица.

То је, заправо, "иза леђа светиње", према Крупњу и селима Рађевине. Лазе су прелепи део Рађевине, али су фалили садржаји како би се привукли људи да овде дођу, јер је село, одавно, умањила бела куга.

- Пре четири деценије дошао сам у овај крај и свидело ми се баш све, па сам први направио вајат за одмор, онда сам купио 10 ари камењара чији сам камен искористио за подизање кула као што су оне на Соколу, само много, много мање - прича Милоје, који је у свему имао велику помоћ и подршку вредне и умне супруге Раде, родом из Руњана у Јадру. - Лепо се осећамо што се и други људи радују кад виде шта смо урадили.

Прочитајте још: „МОБА“ НА СОКО-ГРАДУ: Уче лекције рода свога (ФОТО)

Рада и Милоје свакога ко дође служе, бесплатно, јелима из кухиње Рађевине и Јадра, по рецептури наших старамајки. Ту су јела испод сача, са лепињама из зиданог шпорета, соковима од овдашњег воћа, чајевима од лековитих трава.

До "Лукића замка" могуће је да се дође из правца Крупња, Љубовије, Осечине и Лознице.


ОЖИВЕЛО СЕЛО

МАРИЈА Милићевић, домаћица из Лаза, каже да заселак има 14 домаћинстава, окружених шумом и скоро да је одсечен од света.

- Док Милоје није ово саградио, за нас нико није знао - прича Марија. - А сада, Бог га живео, овде недељно и у дане црквених празника је прави вашар. Да бисмо продали наше производе, више не морамо да идемо на пијацу, већ нам купци долазе кући и купују сир, кајмак, јаја, пилетину, домаће сокове, ракије, зимницу...