Средњошколски центар Сребреница, у договору са руководством општине, упутио је захтев Министарству просвете и културе Републике Српске да им одобри пријем већег броја ученика у прве разреде у односу на одобрена 92 места, јер имају пријављена чак 32 ученика више од броја слободних места.

Директор Средњошколског центра Момчило Цвјетиновић рекао је Срни да је ово неуобичајено и први пут након рата да се за упис пријави више ученика него што је одобрено за пријем. - Тражимо да нам надлежно министарство одобри пријем још једног оделења за медицинска занимања, медицински или фармацеутски техничар јер је за те струке најавеће интересовање ученика или да нам одобри проширење постојећа два оделења медицинске струке са 26 на 32 ученика у оделењу, те у гимназији са 20 на 28 ученика и уместо 10 да примимо 20 ђака у трогодишњу школу за занимање фризер, појаснио је Цвјетиновић.

Он је напоменуо да, и уколико добију сагласност за повећање броја оделења или броја ученика у већ одобреним занимањима, неће моћи да приме све заинтересоване ученике који желе да наставе школовање у овом центру. - Први пут се сусрећемо са оваквим тешкоћама и проблем је што неће моћи да се упише и настави школовање неколико слабијих ученика из породица лошијег имовинског стања који немају могућност да наставе школовање у другим срединама, каже Цвјетиновић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Сребреница: Ђаци и даље бојкотују наставу


Према његовим речима, у оделење за медицинске техничаре примљено је 26 одликаша, а изненађени су великим интересовањем за занимање фризер које је тек ове године уведено у програм овог центра као трогодишња школа у мешовитом оделењу са пољопривредним произвођачима.

У Сребреници је јуче почео други уписни рок и ученици још подносе захтеве и документа за пријем. У Средњошколском центру очекују позитиван одговор ресорног министарства, иако опет неће моћи да удовоље свим заинтересованим ђацима.