У Галерији "Лубарда" у Андрићевом институту, у оквиру Видовданских свечаности, синоћ је отворена изложба скулптура "Мој свет и ја" аутора Љубомира Лацковића.

- У сфери у којој се нисмо превише исказали, овде имамо откриће које, нажалост, није превише познато у нашој јавности. Због тога је веће задовољство да могу да кажем да је ова изложба отворена - рекао је директор Андрићевог института Емир Кустурица који је отворио изложбу.

Академик Матија Бећковић каже да, ко год буде гледао ове скулптуре, свака од њих ће му рећи нешто друго и свака ће имати онолико садржаја колико буде личних доживљаја.

Прочитајте још:
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У АНДРИЋГРАДУ: Обележено осам векова од добијања аутокефалности СПЦ

- Свакој од њих бисмо се поклонили и аутору честитали на таквом уметничком остварењу, а нарочито на изложби у прелепој галерији у Андрићграду, рекао је Бећковић.
Он је додао да Срби кроз историју нису имали велике скулпторе, те да је можда највећи којег су дали Сретен Стојановић, аутор споменика Његоша и Карађорђа на Врачару.
Аутор изложбе Љубомир Лацковић рекао је да је излагао више пута у Андрићграду, те да је први странац који је добио гран при награду у Француској. - Није ми први пут да излажем у Андрићграду, излагао сам на манифестацији `Вино, винарија и грожђе`, а био сам и гост на изложби мозаика Бисеније Терешченко. Још нисам нашао свој стил, јер онај ко ради само једним стилом ради једнолично и тематика му је иста, навео је Лацковић.
Он је навео да је у последње време инспирисан Микеланђеловим радом и да његове цртеже преводи на свој начин у скулптуре.


Љубомир Лацковић рођен је 1955. године у Земуну. Завршио је Факултет примењених уметности у Београду 1985. године. Више од 20 година бави се педагошким радом.