У ТРЕБИЊСКОЈ Хитној помоћи последњих дана суочени су са све већим бројем грађана које уједају змије, а приликом последње интервениције десила се несвакидашња ситуација.

Хитна помоћ добила је позив да је у рејону Требињских брда жену ујела змија шарка, а срећа у несрећи се догодила када је жена прелазила из приватног возила у кола Хитне помоћи. Том приликом она је стала на још отровнију змију - поскока, и право је чудо да је и он није ујео.

- Екипа на челу са др Васком Ковачем је одмах по позиву кренула на терен. Сусрели су аутомобил, који је превозио жену, и у моменту, када је пацијенткиња требало пређе у друго возило, она је опет нагазила змију, али овог пута поскока. Заиста несвакадишња ситуација, али и додатни шок за пацијента, који се успешно оправља у Болници Требиње - рекао је др Саша Борјан из Хитне помоћи Требиње.

Прочитајте још - У близини Лознице мушкарца ујела шарка

Иако годишње у требињској Хитној помоћи имају око осам интервенција због уједа отровних змија, у последњих седам дана забележена су три случаја, међу којима и случај дечака од три и по године. Вероватно због временских прилика, дошло је до најезде змија у овом периоду, за разлику од претходних година, када су змије активне на пролеће и крајем августа.

- У протеклих седам дана имали смо три уједа змије, од тога два пацијента ујела је шарка, а једног, према његовим речима, поскок. Међу тим пацијентима је било дете, дечак од три и по године, којег је у селу Граб ујела шарка за прст, а друга два пацијента примљена су у Хитну помоћ и добила су серум и адекватну терапију - додао је Борјан.

Др Борјан истиче да прилком уједа најпре треба направити подвезак два центиметра изнад места уједа.

Прочитајте још - ЈЕЗИВО: У граду се пари 70.000 змија (ВИДЕО)

- Најбоље је подвезати рану било чиме, мајицом или неким комадом одеће. Након четири-пет минута тај подвезак мора да се попусти, да не би дошло до гангрене, а друго што је веома важно је да се пацијенти не смеју кретати - нагласио је Борјан и додао да су најчешће грешке исисавање отрова и расецање на месту уједа.

Др Саша Борјан

СЕРУМ

У ХИТНОЈ помоћи у Требињу истичу да имају довољне количине серума и напомињу да се он даје искључиво у здравственим установама, осим у хитним ситуацијама, због опасности од алергије на серум.