ОКО 400 делегата на Скупштини Српске демократске странке у недељу, у Бањалуци, бираће новог председника странке. Још увек актуелни председник СДС, Вукота Говедарица, повукао се у петак из трке за председника. Говедарица је поручио да се повлачи из трке у корист страначког колеге Мирка Шаровића. Повлачењем Говедарице, у трци за председника СДС остала су три каднидата: Мирко Шаровић, Милан Миличевић и Мићо Мићић. Повлачење Говедарице је било очекивано и само се чекао тренутак када ће обелоданити ту одлуку.

Говедарица је изјавио да не мора бити први човек странке и да се залагао за најбоље решење - да се странка окупи око једног кандидата, али да се у томе није успело.

- Личност која нас може окупити је Мирко Шаровић и своју подршку дајем њему - рекао је Говедарица и истакао да је новом председнику потребно јаче позиционирање у странци.

Он се захвалио општинским организацијама које су га подржале, и замолио да своју подршку преусмере на Шаровића.

Мирко Шаровић се захвалио Говедарици на подршци и истакао да су очи целокупне јавности усмерене на унутарстраначке изборе у СДС.

- Заједничка процена је да се направи консолидација СДС, да странка буде препознатљивија и другачија у односу на остале - додао је Шаровић.

Прочитајте још - Говедарица на рапорту код Амера?

Он додаје, да кад је у питању власт на нивоу БиХ, није било никаквих разговора и да је сасвим легитимно стварати политичка партнерства, и да ће СДС на свој начин учествовати.

- У овом тренутку нема услова за коалицију са СНСД, али то не значи да не треба имати нормалан политички дијалог - поручио је Шаровић.

Вукота Говедарица Фото Новости

Иначе, у СДС и пред скупштину остаје отворено питање да ли ће се Милан Миличевић и Мићо Мићић повући из трке за председника, а како би онда делегати гласали само за Мирка Шаровића.

- Шаровић је најозбиљнији кандидат за председника СДС и након повлачења Говедарице то се и потврдило. За СДС би дефинитивно најбоље било да на скупштини буде само један кандидат, јер би се тако показало јединство странке. Уколико, ипак, буду два или три кандидата постоји и могућност да након избора за председника у СДС буде и незадовољних, а то у овом тренутку СДС најмање треба - кажу за "Новости" извори из СДС.

Прочитајте још - БУРА У СДС: Говедарица прекинуо Скупштину у страху од смене?

Политички аналитичари у Српској сматрају да СДС мора просто да почисти своју кућу, и да се коначно измире све струје у тој странци.

- Јак СДС је потребан Српској. Они су имали кикс са формирањем Савеза за промене, јер су у том савезу највише изгубили, док су друге странке профитирале - поручују аналитичари.

Милан Миличевић и Мирко Шаровић

ОСИПАЊЕ ЧЛАНСТВА

ОД завршетка прошлогодишњих октобарских избора у СДС траје борба за чело странке. Оставка Говедарице је тражена у пар наврата, али до тога није дошло. Због лошег изборног резултата СДС је напустио део чланства, а то се посебно односи на Добој, где је одласком Обрена Петровића СДС изгубио један од бастиона у Српској.