РАДНИЦИ приједорског рудника "Арселор Митал" ће у понедељак, 24. јуна, ступити у једночасовни штрајк упозорења, најавили су из Синдикалне организације тог предузећа. Циљ је да се скрене пажња на проблем егзистенције радника овог приједорског рудника, која је најавом умањења броја радних места и обима производње, доведена до неизвесности.

- Разлози су одлука компаније о отпуштању 300 радника, неприхватања захтева Скупштине синдикалне организације "Арселор Митала" о повећању плате и потреба да се заштите радна места и спречи одлазак радника са ових простора - наведено је у саопштењу Синдиката рудника "Арселор Митал".

Прочитајте још - БУДУЋНОСТ РАДНИКА КОМПАНИЈЕ "АРСЕЛОР МИТАЛ": И даље је актуелно 300 отказа!

Штрајк упозорења биће одржан од 8.30 до 9.30 на локацији рудника "Омарска" и од 11 до 12 часова у централној радионици рудника у Приједору.

Да подсетимо, из "Арселор Митала" најављено је да ће од септембра смањити производњу, што ће довести до отпуштања 300 радника овог предузећа. За овај потез су се одлучили, како објашњавају, због сталне неизвесности одржања и проширења производње гвоздене руде у Приједору.

У приједорском руднику производња руде требало би да са 1,5 милиона тона, буде умањена на милион тона. Синдикална организација овог предузећа, у неколико наврата, скретала је пажњу на овај проблем и од свих нивоа власти тражила помоћ у постизању најбољег решења за раднике.


ТРАНСФЕРНЕ ЦЕНЕ

ПРИЧА о отпуштању радника не тиче се само смањења ископа руде у Омарској, већ приче око трансферних цена, која траје већ пар година, кажу наши извори упознати у целу причу.