ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Игор Радојичић рекао је да дуг града износи 115 милиона конвертибилних марака, што је најмањи степен задужености у посљедњих десетак година.

Прочитајте још:
У обилазак природних лепота на два точка

Радојичић је навео да је од 2013. године дуг града смањен за више од 60 милиона КМ, иако је у претходних неколико година било неколико кредитних аранжмана за развојне пројекте.

-Када је реч о јавним финансијама политика је да се истовремено иде са смањивањем дуга, који сада износи 10 одсто, а законски је дозвољено 18, али и омогући развој града, односно да се задужујемо за износе који су знатно мањи од отплата дуга, рекао је Радојичић новинарима у току паузе заседања градске скупштине.

Прочитајте још:
Пословна зона Рамићи-Бања Лука „отвара врата“ за инвеститоре

Говорећи о предлогу закључка о давању сагласности на повећање цене услуга прикупљања и одвоза комуналног отпада из домаћинстава, Радојичић је навео да је приједлог 19 одсто, односно 1,40 до 1,50 КМ по просечном домаћинству или двособном стану.

-Једна од промена односи се на учесталост одвоза смећа, те повећање фреквенција одвоза и захтев за набавку специјалног возила за одвоз кабастог отпада, појаснио је Радојичић.

Он је додао да се новине односе и на промене правилника, који дефинише зоне прикупљања отпада и набавку нових контејнера.

-Само прошле године смо набавили око 300 контејнера, а ове године идемо у додатну набавку, јер захтеви са терена су 530 посуда. Упркос одливу становништва повећава се количина смећа на регионалној депонији у Рамићима, рекао је Радојичић.

Председник Скупштине града Бањалука Зоран Талић истакао је да би у наредном периоду предузеће "Чистоћа" требало да размисли и о другим модалитетима креирања ценовника.

-Отпад не праве квадрати, већ људи, и обрачун се тренутно врши према квадратури, па имамо ситуацију да у једном стану исте квадратуре може да живи више чланова или само један члан и они плаћају исто, рекао је Талић.

Он сматра и да би повећање цене требало да иде у правцу побољшања квалитета услуга.

Када је реч о градском дугу, Талић је навео да је он знатно смањен.

-У последње две године кредитирање је пре свега ишло у правцу реализације различитих инвестиција и развојну компоненту, рекао је Талић.

Независни одборник у Скупштини Бањалуке Мирна Савић Бањац рекла је да опозиција неће подржати предлог за повећање цена одвожења комуналног отпада, јер то треба да подразумева и побољшање услуге.

-У 21. веку је неприхватљиво да само неколико места у граду постоје контејнери за различите врсте отпада, нагласила је она.

Она је додала и да није у реду да Скупштина доноси одлуку о повећању цена одвоза смећа без икаквих информација о финансијском пословању предузећа "Чистоћа".