У РЕПУБЛИЦИ Српској за 24 часа рођено је 35 беба. У Бањалуци је било највише порода - 12, а рођено је 14 беба. У Добоју је рођено 10 беба, у Приједору четири, а у Фочи три. У Бијељини су рођене две бебе, а по једна у Источном Сарајеву и Градишци. Рекорд је оборен у октобру 2018. године, када је у Српској рођена 41 беба. За 24 часа у 2015. години 4. августа угледало је светлост дана 20 новорођенчади, а 2016. године најбољи "резултат" постављен је 16. јула, када је на свет дошло 18 малишана, и 2017. је било 20 рођених беба у једном дану, и то у фебруару.

За овакав бејби бум у Српској, како тврде саговорници "Новости", најзаслужнија ја кампања за прошлогодишње изборе, која је почела званично у септембру.

- Очигледно су се људи у кампањи окренули "паметнијем" послу, а не да слушају политичаре. И тако девет месеци од почетка кампање имамо резултате на терену, а то је рекордан број рођених беба - један је од коментара на друштвеним мрежама.

Такође један од грађана Бањалуке коментарише да ако се у кампањама "направи" највише беба, онда би избори требало да буду сваког месеца, јер би изгледа тако можда Срби коначно решили питање беле куге.

Иван Шијаковић, социолог, каже за "Новости" да је очигледно изборна кампања дала резултате, бар кад је у питању наталитет у Српској.

- Кроз целу кампању, а и месец раније, могло се чути од партијских вођа да је потребно да се рађа више деце и да се Српска бори против беле куге. Чак сам чуо од људи са терена да су им партијски шефови говорили да морају да се жене и оснивају породице - истиче Шијаковић.

КАМПАЊА ЈЕ БИЛА ПЛОДНА!

ИВАН Шијаковић каже да је кампања за изборе, гледајући сада бејби бум у Српској, очигледно донела и нешто добро.

- Најбоље што се могло догодити после кампање за изборе је да се рађа још више деце. Сад, да ли су томе допринели политичари са својом причом да нас мора бити више, или су се наши суграђани окренули неким другим стварима, док траје кампања, јер нису могли да слушају политичаре, тешко је рећи - закључује Шијаковић.