МЛАДИ брачни пар из Приједора, Бојана и Здравко Грбић, родитељи три сина, одушевљавају изумом дрвених дидактичких играчака. Реч је о едукативним играчкама насталим у њиховој кућној радионици, које помажу деци са развију размишљање, моторику и логику. Овај брачни пар има дечаке Петра, Жарка и Јанка и кажу да су их за настанак тих едукативних играчака инспирисали управо њихови синови.

И тако су њих двоје, иначе велики креативци још од средњошколских дана, уз помоћ маште и ласерског резача, направили едукативне играчке, које су назвали "Табла занимација", "Сунчев систем", "Таблица множења", а ту су и разноврсне слагалице.

- Наша три сина уопште се нису играла купљеним играчкама, све друго им је било интересантније. Онда смо одлучили да, уз наш кретивни рад, искористимо наше искуство с децом и направимо нешто што би их веома заинтересовало и из чега би могли и нешто да науче. И тако су настале ове играчке - прича Приједорчанка Бојана.

Она каже да су, правећи ове занимљиве играчке, супруг и она успели у својој намери - да деци развију способности, али и да им приближе школско градиво.

- Желели смо да наша, а и друга деца схвате да таблица множења није баук, већ да се може врло лако научити кроз игру и ове играчке. А приближили смо им и Сунчев систем - прича Бојана.

Њен супруг Здравко каже да је у позадини овог њиховог изума Монтесори психологија, у оквиру које се детету препушта да само истражује и открива предмете и ствари око себе.

- Ми смо имали за циљ да направимо играчке, које ће код деце развијати, у суштини, интересовања за математичку, инжењерску, научну и технолошку област, а уз то да им и буде довољно занимљиво, како би им задржало пажњу. Ми смо то правили у складу с потребама наше деце, која су различитог узраста. Старијем основцу треба нешто као што је учење о Сунчевом систему или биологији и хемији, млађем треба таблица множења, док најмлађег Јанка занимају слагалице и помоћу њих открива облике, животиње и слично - прича Здравко.

Едукативне играчке

Прочитајте још - ОХРАБРУЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ: Стотине милиона деце живи боље него пре 20 година

Најмлађем сину Јанку посебну пажњу привлачи и "Табла занимација".

- То је табла на којој свако може, према властитом избору, додати ствари за које сматра да је за њих његово дете заинтересовано. Ми смо направили прототип, а могу се правити и посебне табле, за одређено дете, склоност и узраст - каже Бојана.

Млади Грбићи оснивачи су и Креативне радионице "Ин идеја" из Приједора и надају се да ће се њихове дрвене дидактичке играчке ускоро наћи на тржишту и у васпитно-образовним установама у Републици Српској, али и шире.

Њихов изум недавно је наградила и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, као најбољу пословну идеју у оквиру програма "Алцелератор".

КРЕАТИВАН ХОБИ

БОЈАНА и Здравко Грбић заједно су од средњошколских дана. Бојана је дипломирани инжењер прехрамбене технологије, а Здравко инжењер машинства. Одувек су имали креативни хоби. Израђивали су уникатни накит, честитке и осликавали саксије. Данас производе и ручно рађене сапуне од природних састојака, са бројним додацима, попут морске соли, глине, активног угља и лековитог биља.