У оквиру припрема за отварање нове пословне зоне „Јелшинград“, уређена је и спремна за инвеститоре прва грађевинска парцела на тој локацији.

Како су навели из Оделења за локални економски развој и стратешко планирање, реч је о локацији укупне површине од 2,4 хектара, која је формирана у складу са важећим регулационим планом и за коју би на јулском заседању Скупштине града требало да буде донесена одлука о продаји путем лицитације.

Истовремено, у оквиру ове атрактивне зоне за инвеститоре, завршени су грађевински радови и на припреми друге локације површине од 2,8 хектара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Sa Gaspromom dogovorena gasifikacija Republike Srpske

Следи израда пројектно-техничке документације за коју је, кроз ребаланс градског буџета за ову годину, обезбеђено око 600.000 КМ, а којом ће бити предвиђено опремање јавних саобраћајница припадајућом инфраструктуром. Активности на прибављању пројектно-техничке документације планиране су за другу половину овог месеца рекао је је в.д. начелника Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање, Срђан Мијатовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Dodik i Cvijanovićka na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Предвиђено је да обје парцеле унутар ове зоне буду понуђене инвеститорима путем јавних лицитација, као што је био случај и у Рамићима, а приоритетни сектор за инвестирање биће привредна делатност.

У исто време, у оквиру наставка улагања у пословну зону „Рамићи-Бања Лука“, у плану је изградња недостајуће инфраструктуре у циљу уређења комплетне зоне, а све то како би инвеститори добили што боље услове за рад. Град планира, ове године, у развој пословне зоне „Рамићи-Бања Лука“ уложити 400.000 КМ.

С тим циљем, већ је уређено корито потока Глоговац у пословној зони „Рамићи-Бања Лука“, како би се максимално заштитили инвеститори који су уложили значајна финансијска средства за опремање локација и набавку опреме, те покретање производње. За уређење корита издвојено је око 61.000 КМ.

Према подацима из пословне зоне „Рамићи“, на овој локацији тренутно је активно 15 инвеститора који су у различитим фазама, како изградње властитих привредних објеката, тако и отпочињања производних процеса. Инвеститори су, закључно са прошлим месецом, у земљиште односно земљиште с објектом инвестирали 4,7 милиона КМ; у објекте, тј. изградњу или реконструкцију истих инвестирано је 7,8 милиона КМ, а у набавку опреме 1,2 милиона КМ.