Министар унутрашњих послова РС Драган Лукачу говорио је данас након расправе о безбедности у Српској, на седници Народне скупштине РС која је била затворена за јавност, о неколико убистава у Бањалуци која су још нерасветљена. Он је изјаве дао новинарима у паузи скупштинског заседања.

Лукач је истакао да би ускоро требало да буду поднесени извештаји против осумњичених, али и хапшења оних који се могу довести у везу са директним извршењем убиства Бањалучанина Дамира Остојића и покушај убиства његове супруге Сандре Јошић.

- Отворила су се нова сазнања, која упућују и на могућност самог извршиоца овог кривичног дела. Док не буде поднесен извештај тужилаштву, не могу да причам детаље. Надам се да ћемо у потпуности расветлити то кривично дело – истакао је Лукач.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ISTRAGA UBISTVA ŠIJANA IZ BANjALUKE: Trifković (ni)je odao ubice?!

Он је навео и да се дуже води истрага о убиству Бањалучанина Давида Драгичевића (21), као и да „постоје нека нова сазнања“.

- Остављам то тужилаштву да изнесе, те да предузму мере и радње да се то у потпуности разоткрије. МУП РС стоји на располагању, а говорио сам то и пре, да урадимо све што од нас буду тражили – казао је Лукач.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  SLUČAJ UBISTVA BOJANA KOPRENE: Otkrivene kosti, a istraga tapka!

Говорећи о убиству бањалучког привредника Славише Крунића, министар Лукач је казао да се на овом случају сарађује и са МУП-ом Србије, те да још истрага није окончана. Он је посебно похвалио сарадњу са српском полицијом, како на овом, тако и на другим предметима.

Подсетио је да је данас ухапшена још једна особа која се доводи у вези са овим бруталним убиством.

Нагласио је да у овом тренутку не може говорити о евентуалним наглодавцима и мотиву.

- Истрага није у потпуности завршена. И данас је једна особа приведена, а обавили смо и више претреса, да бисмо прикупили одређене материјалне доказе који ће нам послужити у расветљавању овог случаја – рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је данас говорио и о истрази убиства Бојана Копрене на Мањачи у јуну 2014. године. Оценио је да у овом случају постоји „несвакидашњи однос тужилаштва“..

- Имамо извршиоце и сведока који је видио убиство. Када смо привели извршиоце, и када је сведок који је био присутан дао исказ, тужилаштво није хтело да саслуша осумњичене. Након 24 сата полиција је морала да их пусти – додао је Лукач.

Упркос томе, полиција је, према Лукачевим речима, наставила да ради и прикупља доказе, али је Окружно јавно тужилаштво Бањалука сада донело одлуку да обуставља истрагу.

- Никако ми није јасно да они сада окрећу ситуацију у потпуно другу страну и оптужују наше инспекторе који су радили на истрази убиства, за изнуђивање исказа. Сада се тражи да МУП РС построји своје инспекторе и доведу осумњиченог за убиство, који би требао да препозна инспектора који га је наводно ошамарио или не знам више шта. Ово је стварно невероватно – нагласио је Лукач.

Подвукао је да МУП РС има добру сарадњу са свим тужилаштвима у РС, те да ни са ким немају проблеме као са тужилаштвом у Бањалуци.

Коментаришући данашњу расправу у НСРС о стању безбедности у Републици Српској, која је била затворена за јавност, Лукач је казао да је то била конструктивна расправа, те подвукао да је безбедносна ситуација у РС задовољавајућа на свим нивоима.