Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић посетила је данас Народни музеј у Београду и разговарала са директором ове установе Бојаном Борић Брешковић о отвореним могућностима сарадње са музејским установама из Републике Српске те могућностима унапређења музејске делатности.


Када је реч о наставку програмске сарадње, истакунута је важност свих досадашњих резултата, превасходно плодоносне сарадње Музеја Републике Српске и других музејских установа из Београда и Новог Сада, те исказана спремност за ширење мреже музејских установа које имају такву сарадњу.


Прочитајте још: Србија и Српска удружено до очувања српског језика у дијаспори


- Сарадња наших музејских установа, као и других установа културе са њима сродним установама у Србији, заживела је раније, али верујем да су и отворене бројне могућности за даље заједничке активности у очувању нашег културног добра, рекла је Тривићева.

У том смислу, она је указала и на значај докумената који уређују такву сарадњу, као што је Меморандум о сарадњи Министарства просвете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије, затим протоколи о сарадњи институција културе и недавно потписана Повеља о српском културном простору.


На састанку је разговарано и о моделима едукативних посета овом музеју ученика из Републике Српске с циљем утврђивања и проширивања њихових знања стечених у формалном образовању.


- Веома је важно да кроз различите музејске програме научимо најмлађе важности очувања културних добара о којима се старају музеји. Такође је важно да што више јачамо сарадњу међу музејским и образовним установама - рекла је министар Наталија Тривић.


Приликом посете Народном музеју у Београду, она је обишла је део сталне поставке која обухвата хронолошки опсег од палеолита све до уметности 20. века, а која је организована на три нивоа новог репрезентативног музејског здања и која представља читав фонд Народног музеја.