ВЕЛИКЕ миграције у региону, односно одлазак грађана пре свега трбухом за крухом није заобишао ни Републику Српску, мада је тешко рећи колико је њих отишло од последњег пописа становништава из 2013.

Прочитајте још: Бројке показују да је све мање становника у Српској

Подаци Републичког завода за статистику показују да је тада у РС живело милион и 171.179 људи, а данас се процењује да тај број не премашујуе милион и 147.902 станивника. Дакле, популација Српске се смањила за око 24.000. Ипак, демографи кажу да се овде морају рачунати и спољне миграције, па би се тек онда могла сачинити колико-толико реална процена броја становника, при чему одмах скрећу пажњу на то да се ради о још мањој цифри. Кажу, сваке године Република Српска остане без једне просечне општине!

Прочитајте још: Из РС отишло 100.000 људи!

- У читавој БиХ нема праве и јасне контроле одлазака људи на граници и не води се јасна евиденција о томе колико дуго они остају у иностранству - указује демограф Александар Чавић.

АЛАРМ У РЕПУБЛИЦИ Српској је током првог тромесечја ове године умрло двоструко више људи него што их је рођено, па ово представља најлошији квартални период у историји РС!

Саговорник "Новости" сматра да је Републици Српској неопходан документ популационе политике који би се састојао из три дела - пронаталитетног, онога који се тиче миграција и сегмента усмереног ка старима.

И Влада РС је свесна проблема због опадања броја становника, па је најавила да ће до септембра бити урађена стручна анализа са смерницама, а циљ ће бити побољшање демографског развоја.

- Покретање Националног програма за демографску обнову је један од начина да се Влада РС ухвати укоштац са проблемом одласка грађана, а суштина је у томе да буде окупљено што више релевантних институција - поручила је недавно, после састанка са члановима Републичког савета за демографску политику председница Српске Жељка Цвијановић. - Позабавићемо се конкретним анализама и истраживањима, посебно онима спроведеним међу породиљама у Српској. Важно је и то да буде успостављен регистар становништва, а значајно је и укључивање у школски програм одређених тема које се односе на вредност породице и репродуктивно здравље.