Бањалучка Тврђава Кастел, уз још три тврђаве у Србији, Црној Гори и Албанији, уврштена је у европски пројекат "Креатив хистори балканс тур" - Creative History Balkans Tour који промовише културно наслеђе и туристичке потенцијале у региону.


Пројектом се промовишу четири историјске тврђаве - Кастел у Бањалуци, Петроварадин у Новом Саду, Стари град у Будви и Розафа у Скадру, саопштено је из бањалучке Градске управе.


Идејни творац овог пројекта је "Егзит фондација" из Новог Сада, а Милица Ђилас из ове организације нагласила је да је главни циљ овог пројекта уједињење региона у очувању богате историјске и културне баштине Балкана.


- Сматрамо да ту баштину треба чувати, али и унапређивати. Због тога смо и покренули пројекат повезивања четири балканске тврђаве како би оне биле што ближе савременим туристима, нагласила је Ђилас на презентацији овог пројекта у Каменој кући на Кастелу.

Ђилас је додала да ће у оквиру овог пројекта, између осталог, бити израђене интернет презентације све четири тврђаве.


Шеф Одсека за међународну и регионалну сарадњу града Бањалука Дијана Грбић истакла је да је градска администрација у протекле две године учинила много да тврђава Кастел оживи, али да је у том погледу остало још много посла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Археолози на тврђави Кастел „на добром трагу“


Грбићева је рекла да је град прихватио учешће у овом пројекту да би додатно промовисао тврђаву Кастел, али и Бањалуку уопште.


-Ово је изузетна прилика да кроз јединствену платформу и канале комуникације допремо до нових корисника и додатно промовишемо наше туристичке потенцијале, рекла је Грбићева.


Директор Фондације "Европска престоница културе 2024" Марко Билбија рекао је да овај пројекат на специфичан начин посматра улоге тврђаве у животу једног града, где тврђава није само туристички, већ и велики креативни културни потенцијал.


-Ми кроз наш пројекат тврђаве видимо као места сусрета што кореспондира и са нашим слоганом `Супротности се привлаче`. Конкретно, овде имамо случај да се привлаче историја и будућност, наслеђе и креативна индустрија, каже Билбија.


Билбија је рекао да је овај пројекат одлична прилика да се види како је Егзит фондација допринела Новом Саду да постане Европска престоница културе 2021. године, али и да пошаље снажна поруку на међународном плану.


Пројекат "Креатив хистори балканс тур", уз финансијску подршку ЕУ и Савета за регионалну сарадњу, има за циљ унапређење међусобне сарадње у региону кроз унапређење културног туризма.