Чланови Коалиције организација особа с инвалидитетом "Заједно смо јачи" упутили су протест поводом недавног случаја злостављања и дискриминације особе с инвалидитетом у Бањалуци.


Чланови Коалиције осудили су одлуку Окружног суда Бањалука према којој се за особе иницијала С. Ц, М. П, Л. Ш, сви из Градишке, одбија предлог тужилаштва да им се одреди притвор за фотографисање и позирање са нагом суграђанком иницијала М.З, девојком која је особа са инвалидитетом.


Из Коалиције истичу како сам чин представља директан атак на њено основно људско право, а то је да јој држава у којој живи, потписница УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом, као особи са интелектуалним сметњама пружи адекватну заштиту, а починитеље осуди за наведени чин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕКСПЛИЦИТНЕ ФОТОГРАФИЈЕ КРУЖЕ "МРЕЖАМА": "Селфији" са нагом девојком ометеном у развоју


"Сматрамо да у данашњем друштву у којем живимо, ако га називамо демократским, правни систем треба ускладити своје акте и одлуке које директно утичу на животе многих, а нарочито особа са инвалидитетом", наводе из Коалиције организација особа с инвалидитетом "Заједно смо јачи".