- Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је у уторак у Сарајеву да је у Српској сојом у којој нема генетски модификованих организама /ГМО/ засејано више од 4.000 хектара земљишта.

Као разлог за повећање производње соје Пашалић је навео да је ресорно министарство подстицајима обезбедило додатних 15 одсто средстава произвођачима који су били укључени у пројекат "Дунав соја".

-Наставили смо са добром подстицајном политиком, јер сваки произвођач у Републици Српској који производи соју која није генетички модиФикована добије 200 конвертибилних марака по хектару од Владе Српске, рекао је Пашалић на промоцији значаја сертификовања пољопривредно-прехрамбених производа "Без ГМО", те важности њиховог означавања за конкурентност домаћих произвођача и прехрамбене индустрије у БиХ.

Према његовим речима, обезбеђена су и додатна средства за продају те количине откупљивачима, а ту су и средства за набавку механизације, али и наводњавање.

Пашалић је нагласио да је Министарство пољопривреде Српске активно учествовало у реализацији активности "Без ГМО" стандарда у којима је БиХ, заједно са 14 земаља Дунавске регије, учествовала у њиховом развоју.

Прочитајте још - Србија устаје против ГМО

Он је појаснио да се ове активности нису односиле само на рад путем чланства у радној групи која је припремала стандард, већ да се много радило и на терену, са произвођачима, кроз саветодавну службу.

Пашалић је изразио задовољство што је БиХ прва земља у региону која је сертификовала и означила производе регионалном ознаком квалитета "Без ГМО произведено" и овим потврдила да прати европске трендове.

Он је подсетио да закон у Републици Српској, али и онај на нивоу БиХ не допуштају производњу ГМ соје.

Пашалић каже да је рад свих надлежних институција у БиХ дао је резултат, тако да у БиХ постоје привредни субјекти као што су "Бимал" из Брчког и "Бинго" из Тузле који могу да произведу производе са ознаком "Без ГМО произведено", те да пруже потрошачима да бирају производе.

Фото Танјуг


Он је рекао да у свету, од 120 милиона хектара соје, 78 одсто је генетски модификовано, нагласивши да је у тим условима веома тешко бити конкурентан и одржати "чистоћу" производње, јер уношење ГМО у еко систем може изазвати велике проблеме.

Прочитајте још - Са границе вратили 1.000 тона ГМ соје

-Србија је једна од ретких земаља која може произвести довољно соје коај није генетски модификована за своје потребе, а БиХ задовољава мање од 10 одсто својих потреба за сојом, истакао је Пашалић, додајући да циљ БиХ треба да буде повећање домаће производње немодификоване соје.

Пашалић је истакао да су највећи произвођачи ГМ соје Бразил, Аргентина, САД и Канада, те да глобални процеси на тржишту не дозвољавају БиХ да забрани увоз ГМ соје које углавном има у концентрованој храни за животиње на тржишту БиХ.