Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се евентуални проблеми у вези са спровођењем "нулте толеранције", коју је према свим дужницима најавила "Електрокрајина", могу превазићи путем одређеног репрограма уз услов да привредници плаћају текуће трошкове за струју.

-Свесни смо да је електрична енергија роба и она треба да се плати, рекао је Ћорић новинарима и поновио да "нулта толеранција" неће бити оптерећење уколико су сви привредници у пословање укалкулисали цену струје.

Он је подсетио да су, према структури дуговања, највећи дужници "Електропривреде Српске" јавна предузећа и установе, а не привредници.

Предузеће "Електрокрајина" Бањалука почело је са системском применом "нулте толеранције" према свим дужницима.

-Рестриктивне мере ће се првенствено примењивати према купцима којима је у протеклом периоду омогућено плаћање у ратама по основу закључених репрограма и нагодби путем медијације, купцима против којих постоје извршне судске пресуде или са којима су склопљена судска и вансудска поравнања, саопштено је раније из "Електрокрајине".

Прочитајте још - РС: Сумњиви рачуни за струју

Примена мера ће, како су навели, бити свеобухватна и доследна, а изузетак могу представљати искључиво купци у изразито тешким социјалним условима, чији ће захтеви бити појединачно разматрани.

Са друге стране ове приче су и бројни грађани који су свесни да имају нагомиланог дуга и који се налазе на листи за искључење стује.

-Већина њих дели исту муку и поручују да би своја дуговања врло радо измирили кад би имали примања која би се кажу мерила према потрошачкој корпи. Како наводе цене рачуна и хране се стално повећавају, а нико не разматра јесу ли плате и пензије и приближно двољне за преживљавање и плаћање свих рачуна и државних намета. Поручују да као један од могућих излаза виде у одласку у друге државе, где ће моћи зрадити бар довољно за плаћање рачуна и „нормалан живот“.