Служењем парастоса и полагањем венаца и цвећа на спомен обежје погинулим борцима и жртавама одмбрамбено-отаџбинског рата, у Прибоју код Лопара обележено је 27 година од формирања Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Ратни командант јединице, пуковник Славко Гужвић,истакао је да је ова бригада извршила задатак, одбранила је територију и донела слободу овдашњим људима.

- Платила је високу цену, јер је погинуло више од 400 војника, а 900 их је рањено, и то је велика туга, а још већа туга би била да се то заборави - рекао је Гужић.

Прочитајте још: Основано Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде ГШ ВРС

- Друга мајевичка бригада била састављена 70 одсто од избеглог становништва и да је највише тих људи страдало. Данас одајемо почаст погинулим саборцима али и заједно са саборцима евоцирамо успомене на наше погинуле саборце.

Председник Борачке организације Лопаре Ристо Радић рекао је да је Друга мајевичка бригада била једна од укупно две бригаде која је деловала на територији ове мајевичке општине.

- Бранила је врата Семберије у рејону Бањ Брда, настала је од „тузланске колоне“ - навео је Радић.

Др Радо Савић, начелник општине Лопаре, каже да је ова јединица „херојски бранила Мајевицу и Републику Српску, што никад и ничим не сме да се заборави, нити да потамни сјај тог јунаштва“.


- Општина Лопаре у протеклој години добила је Златну значку од Борачке организације Републике Српске и то је заслуга свих Мајевичана и становника наше општине. Подржавамо важне датуме када је у питању одбрамбено-отаџбински рат, а сва деца погинулих бораца ВРС са високом стручном спремом добила су запослење - рекао је Савић. Ученике и студенте из борачких породицаа стипендирамо.