БАЊАЛУКА - Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик. рекао је да је 12. мај Дан Војске Републике Српске и да је то дан сећања, дан присећања на жртве и на важне битке.

"Тај дан припада емоцијама и сећању на Војску Републике Српске", рекао је Додик и додао да у Закону пише да Трећи пешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске. Шта би била традиција, него све то о чему смо говорили, рекао је Додик.

Поводом кривичне пријаве коју је против њега поднео хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић, Додик је рекао да он на то има право и кратко констатовао: "Видећемо". На питање да ли је тражио сагласност Министарства одбране да Трећи пешадијски пук понесе униформу Војске РС, Додик је рекао да је он њима надређени, а не они њему.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик "ујединио" Србију и Српску

"Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Што ће мени сагласност Министарства одбране? ?а сам њима надлежан, нису они мени. Ја сам тај који је врховни командант, нису они", рекао је Додик.

Навео је да Трећи пешадијски пук, као и остали, имају право на пуковске униформе. " Наше је опредељење да то буде она црвено-плава. Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Могу да уведу 5.000 у резервни састав, ја нећу проговорити ниједне речи. ОС БиХ су биле употребљење у Гацку када је подизан споменик усташама, јесмо реаговали, али шта сад? Нико није рекао да ће то бити рат", рекао је Додик.

Истакао је да је реч о свечаности обележавања Дана Војске Републике Српске. "Ево нека буду релаксирани сви, уколико и на то буду дигли галаму, наћи ћемо начина. Узећемо, постројићемо се, обучемо један део људи, ставићемо на стадион Борца и обележихемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете наравно. Каква је ово сад галама ођедном? Али нема проблема, биће постројено и биће урађено на најбољи могући начин", рекао је Додик.

Додао је да пошто они, како је рекао, нама то бране, сада тражим и то ћу урадити да се направе униформе за један део момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Ако не можемо у касарни Козара, још боље.