ПРОБЛЕМИ са поплавама и даље су актуелни у Српској. Најтеже је на подручју Приједора, Новог Града, Козарске Дубице и Костајнице, где велике проблеме праве реке Сана и Уна. У Приједору је проглашено ванредно стање одбране од поплава, док су у Новом Граду од среде вече су на снази ванредне мере одбране од поплава. Слична ситуација је и у Костајници и Козарској Дубици, где се тек очекују максимум плавног таласа. У овим општинама поплављене су стотине домаћинстава, а вода је прекинула и одређене путне правце између њих.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић обишао је Приједор и поручио да се у тренутним поплавама на подручју овог града десило нешто што се могло спречити.

- Не можемо дозволити да нечији имовински односи буду пречи од великог броја кућа и домаћинстава - истакао је Вишковић. Он је напоменуо да мање од 30 метара насипа, који је био у плану и за који су била обезбеђена средства, није урађено због нерешених имовинско-правних односа.

- Због имовинско-правних односа то се није урадило и сад имамо поплављен велики број кућа - рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће Влада заједно са градом наћи решење и да не може да схвати да наставак изградње насипа није дозволио човек чија кућа је, такође, поплављена.

Прочитајте још - ХИДРОЛОЗИ ВЕРУЈУ ДА НЕЋЕ БИТИ ПОПЛАВА: Све очи упрте у Саву и Дрину

- Ако треба Влада да донесе одлуку да прогласи тих 30 метара нечије земље општим добром, ми ћемо то прогласити и насип ћемо урадити. Да сам имао ту информацију, не бих се либио тога да Влада да наредбу граду да се ту уради насип, без обзира да ли се то неком у том моменту свидело или не - додао је Вишковић.

Он је најавио могућност да се и у другим случајевима водозаштитних пројеката у експропријацију иде преко Владе РС и проглашења општег интереса.

- Они који не буду били задовољни накнадама, које им по закону буду понуђене, могу у судском поступку да траже своја права, али тиме неће моћи зауставити извођење тих радова - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се ситуација попут ове неће никоме дозволити, не само у Приједору.

- Немам речи када дођем на овакво место и видим овако тужан призор да је поплављено стотине кућа и домаћинстава, да су људи претрпели материјалну штету због нечијих 30 метара, који су изгледа вреднији него све ове куће - додао је Вишковић.

Говорећи о штетама насталим у овим поплавама, Вишковић је најавио да ће Влада са градом Приједором притећи у помоћ тим људима, и напоменуо да има средстава у Фонду солидарности, преко којег је и 2014. прикупљана помоћ.

Прочитајте још - ПОПЛАВЕ У РС: Сана и Врбања у благом паду, у Теслићу укинута ванредна ситуација

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да у насељу Гомјеница насип који је рађен након псоплава 2014. године на једном месту није састављен, због дугогодишњих нерешених имовинско-правних односа и да је на том месту вода пробила у насеље и заплавила велики број домаћинстава и поплавила одређени број кућа, али се још не зна тачан број.

Премијер Вишковић у Приједору Фото Г.Вила
ТЕСЛИЋ - ШТЕТА ДВА И ПО МИЛИОНА КМ

ПРЕМА првим проценама, током невремена које је у понедељак, 13. маја, захватило општину Теслић, на инфраструктурним објектима причињена је материјална штета од два и по милиона КМ, саопштено је из те општине.

Заменик начелника Општине Теслић Милован Станковић рекао је да на седам мостова, који су порушени или оштећени, штета износи 350.000 КМ, док је на четири деонице локалних путева, где су клизишта изазвала и прекид саобраћаја, штета процењена на 340.000 КМ. Он је рекао да је штета на 14 некатегорисаних путева процењена на 195.000 КМ, а на речним обалама 1,5 милиона КМ.