Еуфор има капацитете да гарантује спровођење Дејтонског мировног споразума и спреман је да подржи чување или успостављање сигурног окружења ако за тим буде потребе.

Како су у Еуфору навели за Кликс.ба, они имају снажан извршни мандат у складу са чланом ВИИ Повеље УН као и способност гарантовања спровођења Дејтонског мировног споразума.

Упитани да ли делују као подршка локалним властима или имају обавезу да у складу с Повељом УН-а осигурају имплементацију Дејтонског мировног споразума и тзв. сигурно и стабилно окружење, у Еуфору кажу да у складу с Резолуцијом СБ УН, има главну улогу стабилизације мира у оквиру војних аспеката Дејтонског мировног споразума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Британци из Еуфора ударају на Додика!

"Имајући у виду да је примарна одговорност за даље успешно спровођење Дејтонског мировног споразума и одржавање сигурног окружења у надлежности свих власти у Босни и Херцеговини, Еуфор блиско сарађује с локалним властима, посебно с Оружаним снагама БиХ и Агенцијом за спровођење закона", навели су из Еуфора.

"Свакодневно Еуфор има улогу наџора и менторства у активностима деминирања и збрињавања вишка оружја и стрељива, који су важни делови сигурног окружења", закључује се у саопштењу Еуфора.