У Републици Српској смирује се ситуацијa у Челинцу, где се смањује водостај Врбање, али проблеме ствара река Јошавка која се и даље налази на делу магистралног пута између те и општине Прњавор

Кризни штаб у Теслићу ставио је данас ван снаге одлуку о ванредној ситуацију у овој општини, која је због изливања свих река услед интезивних падавина, донесена у понедељак, 13. маја.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић изјавио је Срни током невремена поплављено стотињак домаћинстава, а да причињена штета, према грубој процени, само на инфраструктури и некатегорисаним путевима износи 950.000 КМ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је данас да рибњак у Саничанима није оштећен, али да су, због велике количине воде која га је заплавила, клапне између свих језера отворене, па се тако испушта вода ради спречавања оштећења

Директор Федералне управе цивилне заштите БиХ Фахрудин Шолак изјавио је данас да не постоји превелика опасност од поплава за грађане и да се реке повлаче у корита.

Прочитајте још:

ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БАЊАЛУЦИ И ТЕСЛИЋУ: Излиле се реке у Новом Граду; Врела пресекла пут за Добој; Босна порасла 126 цм за два сата; Узбуна у Челинцу, река однела мост (ВИДЕО)

ПОПЛАВЕ У РС: Бања Лука укинула ванредну ситуацију у шест насеља; Оружане снаге се боре са Саном (ФОТО/ВИДЕО)

НЕЋЕ СЕ ПОНОВИТИ 2014: Падавине јењавају, нема места паници! (ФОТО)08:46 - ВОДОСТАЈИ САНЕ И ВРБАЊЕ У БЛАГОМ ПАДУ

Водостај Сане у благом је паду и јутрос износи 489 центиметара, међутим Штаб за ванредне ситуације града Приједора утврдио је да тренутни водостај те реке онемогућава уливање Гомјенице чији се ниво у повратном таласу повећава и излива у насеља Муслиманска Гомјеница и Врбице.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да се нада, пошто параметри које сада добија Штаб, говоре да полако пада и Сана, да ће протоком и смањењем њеног нивоа доћи до истицања и критичне воде која је потапала тај простор, преноси "Кликс".

Како се наводи, одбрамбени насипи и вреће с песком постављени су на више локација у насељима Рашковац, Тукови, Стари Град, Врбице и Гомјеница, за шта је од "Вода Српске" добијено још 5.000 врећа које су током ноћи пуњене и одвожене на критичне локације.

У Републици Српској смирује се ситуација у Челинцу, где се смањује водостај Врбање, али проблеме ствара река Јошавка која се и даље налази на делу магистралног пута између те и општине Прњавор, преноси РТРС.

Проблеме су донеле и бујичне воде и одрони, због чега је у прекиду био магистрални пут Бањалука- Челинац и Котор Варош-Челинац.

Како се наводи, на том путу неопходан је опрез за све возаче, а под водом се налази и већи број пољопривредних парцела.

Бањалучки Штаб за ванредне ситуације с градоначелником Игором Радојичићем укинуо је ванредну ситуацију након знатне стабилизације река Врбас и Врбање у шест бањалучких насеља - Врбања, Ада, Чесма, Лазарево Један, Залужани и Пријечани.

Ситуација на путевима широм БиХ мало је боља него у уторак, али из ауто-мото клубова је саопштено да су на снази блокаде и ограничења на местима где се вода још увек није повука.

Због изливања воде на коловоз обустављен је саобраћај на магистралним путевима Приједор - Сански Мост у мјесту Жегер и Приједор - Босански Нови у месту Драготиња Доња, а отежано се саобраћа на магистралним путу Јајце - Мркоњић Град у месту Језеро.

Због већег одрона на деоници Теслић - Котор Варош на превоју Борја, саобраћа се одвија успорено једном траком, а обустављен је саобраћај на регионалном путу Модрича, у месту Врањак, због изливања реке Босне.

10:27 - БИХ: НЕМА ВИШЕ КРИТИЧНИХ ТАЧАКА ВОДОСТАЈА

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Шолак изјавио је данас да не постоји превелика опасност од поплава за грађане и да се реке повлаче у корита.

"Критичних тачака више нема, али смо и даље фокусирани. Може доћи до урушавања објеката услед повлачења воде и слично, али кључна опасност је прошла. Грађани могу да одахну јер је стање на терену пуно боље и сада идемо да уклонимо ово што је преостало", рекао је Шолак за Клиџ.

Према његовим речима, хитне службе су радиле целу ноћ, нарочито у Санском Мосту и на подручју Усоре, где су извлачили воду из објеката.

"Оно што је добро јесте да се вода повлачи, пре свега Сана, у Санском Мосту је испод четири метра, што значи да је ниво воде од јуче опао за 40 центиметара", рекао је Шолак.

Он је додао да постоји велики број такозваних чепова где се вода задржава и да ће то бити фокус данас и наредних дана.

Активности ће бити усмерене и на испумпавање воде у Унско-санском кантону, Јелаху, Тешњу, Добој-Југу, подручју Средњебосанског кантона и слицно.

Како се наводи, слична ситуација је и у Републици Српској, где ниво Сане такође полако опада.

У Босанској Костајници је поплављено десетак домаћинстава и на снази су и даље ванредне мере одбране од поплава, али се очекује побољшање стања.

"Велики проблем представљају подземне воде које морамо да испумпавамо из објеката. За сада нема појаве клизишта или већих одрона", рекао је Шолак.

12:05 - ТЕСЛИЋ: УКИНУТА ОДЛУКА О ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ

Кризни штаб у Теслићу ставио је данас ван снаге одлуку о ванредној ситуацију у овој општини, која је због изливања свих река услед интезивних падавина, донесена у понедељак, 13. маја.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић изјавио је Срни током невремена поплављено стотињак домаћинстава, а да причињена штета, према грубој процени, само на инфраструктури и некатегорисаним путевима износи 950.000 КМ.

-И данас су на терену све четири комисије за процену штете причињене поплавама на подручју општине Теслић, и то за области штете на стамбеним објектима, штете на привредним објектима, штете из области инфраструктуре и области пољопривреде, рекао је Миличевић.

Он каже да у току дана треба да стигне анализа воде која је од синоћ у водоводном систему и која се тренутно користи за техничку употребу. Миличевић је додао и да ученици од сутра иду у школу.

Из Кризног штаба у Теслићу данас је саопштено да је због оштећења моста у Студенцима усљед поплава на снази привремени прекид саобраћаја преко њега, а до санације моста, алтернативни путни правац је Гомјеница-Радешићи-Студенци.

Саобраћај је у привременом прекиду и у месту Клам на локалном путу Блатница-Очауш због поткопавања пута усљед набујале Велике Усоре. Санација пута је у току, а алтернативни путни правац је Горњи Булетић-Берача-Очауш.

До краја дана очекује се санирање прекинуте путне комуникације у Гомјеници у месту Подови.

Д. Л.

12:17 - ПРИЈЕДОР: ЂАКОВИЋ - РИБЊАК САНИЧАНИ НИЈЕ ОШТЕЋЕН

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је данас да рибњак у Саничанима није оштећен, али да су, због велике количине воде која га је заплавила, клапне између свих језера отворене, па се тако испушта вода ради спречавања оштећења.

-Рибњак је потпуно исправан, али је препуњен водом, која се морала испуштати да не би дошло до оштећења, рекао је Ђаковић данас новинарима у Приједору, након седнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он каже да је и то био разлог раста водостаја реке Гомјенице и да је отежевајућа околност што рибњак не функционише годинама и нема управљачку структуру која би водила рачуна о испусним водама.

Сви водотокови на подручју Приједора су у благом опадању, али се Сана и Гомјеница још нису вратиле у корита и постоји могућност подривања насипа, па ће службе данас наставити да их обезбјеђују.

-Није било евакуације људи и пријава за прихват и смештај у спортској дворани. Већина их је код рођака или комшија. Немамо прецизних податка колико је јуче домаћинстава заплављено, а колико поплављено. Садашњи параметри говоре да ће се ситуација наставити смиривати, навео је Ђаковић.

Шеф Одсека за цивилну заштиту града Приједора Душан Врањеш рекао је да је водостај Сане 485 центиметара и да се очекује даљи постепени пад, с обзиром на смањен интензитет падавина на комплетном подручју слива реке Сане.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш рекао је да је у објектима огромна количина воде, која се испумпава. Он је потврдио да су ватрогасци превозили људе, те достављали воду и храну онима који не могу изаћи из кућа.

Директор приједорског "Водовода" Владо Рељић рекао је да је појачано хлорисање воде, те да је вода из градског водовода исправна за пиће. Он је додао да није било нестанака струје који би нарушили стабилност система водоснабдевања.

Д. Л.

15:14 - НЕМА ПОВЕЋАНОГ БРОЈА ОБОЛЕЛИХ У ПОПЛАВЉЕНИМ ОПШТИНАМА

НА основу извештаја домова здравља општина у Републици Српској погођених поплавама, нема повећаног броја оболелих од заразних болести.

Служба за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Српске, а током елементарних непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно.

- Институт располаже са довољном количином опреме и средстава за дезинфекцију која се користе за превентивну и противепидемијску сврху, а која у сваком тренутку могу бити достављена домовима здравља – саопштено је данас из Института.

Најављено је да ће службе домова здравља излазити на терен и проводити превентивне, као и противепидемијске мере, те дезинфекције поплављених домаћинстава, како би се што пре санирале последице поплаве.

- Када је у питању снабдевање водом, на подручју Бањалуке није било прекида у водоснадбевању и за сада нема потребе за снабдевањем становништва цистернама воде. Лабораторијске анализе су показале да је вода безбедна за пиће – истакли су надлежни.

Проблеми и обуставе у водоснадбевању забележени су на подручју општине Котор Варош, као и општина Челинац и Теслић, док су ванредне анализе воде тражене у Дервенти, Петрову, Власеници и Палама.

Р. С.

15:57 - СТРAДAЛИ ПOЉOПРИВРEДНИ УСEВИ

MOДРИЧA - Oпaснoст oд пoплaвa нa пoдручjу Moдричe вишe нe пoстojи сaoпштeнo je из Цивилнe зaштитe. Вoдoстaj рeкe Бoснe прeмa мeрeњу дaнaс у 12 чaсoвa, изнoсиo je 190, штo je зa 110 цeнтимeтaрa мaњe oд кoтe кaдa сe увoдe рeдoвнe мeрe oдбрaнe oд пoплaвa. Рeгиoнaлни пут Moдричa - Дoбoj, кojи je биo 24 чaсa у прeкиду у мeсту Врaњaк пуштeн je у сaoбрaћaj дaнaс у 10 чaсoвa. Зa сaдa сe сaoбрaћaj у угрoжeнoм дeлу oбaвљa jeднoм кoлoвoзнoм трaкoм. Прeмa првим прoцeнaмa oкo 1000 хeктaрa пoљoприврeдних усeвa уништeнo je нa пoдручjу Moдричe.

-У нaрeднимa дaнимa oчeкуjeмo нeштo бржe врaћaњe у кoритo рeкe Бoснe, jeр сe нe oчeкуjу нoвe пaдaвинe, Бoснa сe убрзaнo врaћa у свoje кoритo у срeдњeм и гoрњeм тoку. Прeмa тoмe мoжeмo oчeкивaти зa пaр дaнa дa сe Бoснa пoтпунo пoвучe у свoje кoритo. Зa сaдa сe пojaвилo jeднo клизиштe и тo у грaдскoм дeлу oпштинe. Других штeтa ниje билo a први стeпeн припрaвнoсти и дaљe je нa снaзи у oпштини Moдричa- зaкључиo je Жeљкo Teрзић стручни сaрaдник зa Цивилну зaштиту oпштинe Moдричa

Руководство Општине Шамац

Босна се на подручју Шамца ноћас излила у приобалном појасу и напунила старо корито. Пoштo је вoдoстaj Боснe низводно од Дoбoja и Moдричe у oпaдaњу у Цивилној заштити кажу да за сада нема опасности од знaчajниjeг изливања Бoснe и становништво није угрожено. Сава је у благом порасту, али је водостај за пола метра нижи од коте редовне одбране од поплава.

-Сава рaстe зa неких 2-3 цeнтимeтрa на чaс и тренутно је стање плус 603, а главни тaлaс очекује се у петак, и oн дoлaзи узводно из Хрватске. Становништву на прети опасност од поплава на овом нашем подручју, Не очекујемо неке битније промене кaд je тo у питaњу нaглaсиo je Боро Богдановић шеф цивилне заштите оштине Шамац.

Вид Блaгojeвић

16:01 - У БРОДУ СТАБИЛНО

У Броду je зaсeдao штaб зa вaнрeднe ситуaциje, нa кojeм je кoнстaтoвaнo дa oвoм грaду тaкoђe нe прeтe пoплaвe.

-Ситуaциja je стaбилнa и бeзбeднa. свe сe потребне мeрe прeдузимajу. Oчeкуje сe изливaњe рeкe Укринe у њенoм дoњeм тoку у сeлимa Бaрицa и Кoрaћe aли сe нaдaм дa нeћe бити зaплaвљeних дoмaћнистaвa.- истaкao je Илиja Joвичић кoмaндaнтa штaбa зa вaнрeднe ситуaциje у Брoду.

У oпштини Вукoсaвљe нeмa oпaснoсти oд пoплaвa. Сви плaнински буjични пoтoци су у свoм кoриту. Рeкa Бoснa нe прeти изливaњу у сeлу Moдрички Луг. Нoвoизгрaђeни нaсип нa Гниoничкoj рeци je зaштитиo кућe у нaсeљу Вукoсaвљe.

Вид Блaгojeвић