У бањалучком насељу Лазарево, ноћас око 1.30 излио се Врбас, док се у Приједору излила Сана.

Како преноси локална АТВ телевизија, ниво воде наставља да расте, и то 10 центиметара по сату.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да у овом граду остаје на снази ванредно стање.

Тренутни ниво Сане у Приједору је 460 центиметара, а критична тачка је на 420 центиметара, док је у насељу Гомјеница почело постављање врећа са песком како би се спречило изливање реке, преносе Незавсне.

На подручју општине Оштра Лука излила се река Јапра и заплавила неколико домаћинстава.

У појединим деловима Босне и Херцеговине стање с поплавама знатно се погоршало током ноћи - у деловима Добоја наређена је евакуација, у деловима Бањалуке проглашено је ванредно стање, а у неким местима је отказана школска настава.

Општине Босанска Крупа и Сански Мост прогласили су стање природне несреће због поплава, које је проузроковала обилна киша у последња два дана.

На ванредној седници Штаба цивилне заштите Унско-санског кантона (УСК) у понедељак констатовано је да ипак нема елемената да се донесе таква одлука за подручје целог кантона, с обзиром да је ситуација у другим градовима и општинама тренутно под контролом.

Прочитајте још - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У БАЊАЛУЦИ И ТЕСЛИЋУ: Излиле се реке у Новом Граду; Врела пресекла пут за Добој; Босна порасла 126 цм за два сата; Узбуна у Челинцу, река однела мост (ВИДЕО)09:09 - ЕВАКУАЦИЈА НАСЕЉА МАТУЗИЋИ


Полиција Општине Добој Југ наредила је синоћ евакуацију становништва насеља Матузићи чији се домови налазе уз реку Усору која прети да се излије из корита, становништво је обавештено да напусти домове, а као алтернативни смештај наведена је локална школа.

09:35 - ОБУСТАВА НАСТАВЕ

Министарка просвете и културе у Влади РС Наталија Тривић саопштила је да је обустављена настава у Бањалуци, Теслићу, Новом Граду, Челинцу, Трну и Лакташима.

10:14 - РАДОЈИЧИЋ: И ДАЉЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је након седнице Штаба за ванредне ситуације да у овом граду остаје на снази ванредно стање.

Радојичић је рекао да је јутрос стање боље него ноћас, да је у граду нормално снабдевање водом, а струје нема у два насеља јер су трафо станице угрожене због оборинских вода.

-У Бањалуци је у 21 месној заједници пријављена штета. И даље на снази у Бањалуци остаје ванредно стање због најављених падавина и водостаја река, рекао је Радојичић.Додао је да ће бити формиране и Комисије за процену штете. У Бањалуци нема наставе у школама, не раде вртићи и да одлука остаје на снази на подручју читавог града.

Штаб за ванредне ситуације и све ванредне службе настављају рад на терену и данас се очекује још једна седница Штаба за ванредне ситуације.(Д. Л.)

10:16 - КОТОР ВАРОШ: ЗАПЛАВЉЕНО 50 ДОМАЋИНСТАВА, ЕВАКУИСАНО 15 ЛИЦА

У поплавном делу реке Врбање заплављено је 50 домаћинстава, највише у месној заједници Врбањци и насељима Читлук, Ново Село и Шибови, а евакуисано је и 15 лица.

Екипе Црвеног крста тренутно достављају прехрамбене пакете и воду за пиће најугроженијим домаћинствима Читлуку и Врбањцима. Начелник Котор Вароша Зденко Сакан рекао је Срни да је магистрални пут Котор Варош-Бањалука непроходан због клизишта у насељу Марјановићи, а одрони и набујала Врбања изазвали су огромне штете на локалним путевима и мостовима.


Он је истакао да су најкритичнија клизишта у Крушеву Брду, Бодњику, Подбрђу и Рујевици.

- Активирана су клизишта у месним заједницама и путна инфраструктура је у великој мери оштећена. Поједини мостови нису у функцији, а дежурне екипе су даноноћно на терену и раде на проходности путева, рекао је Сакан.

(Д. Л.)

10:19 - НОВО НАСЕЉЕ БЕЗ СТРУЈЕ

Потрошачи у Новом Насељу синоћ су остали без електричне енергије, јер је которварошка "Електродистрибуција" била принуђена да искључи двије трафостанице.

Вода је надирала у трафостанице и оне су превентивно искључене, а јутрос је стање нормализовано, закључио је начелник Котор Вароша Зденко Сакан.Снабдевање електричном енергијом је отежано у месним заједницама Врбањци, Ободник и Масловаре, јер су усљед обилних падавина оштећени далеководи.

(Д. Л.)

10:34 - ОШТРА ЛУКА: УСЕВИ ПОД ВОДОМ

На подручју општине Оштра Лука излила се река Јапра и заплавила неколико домаћинстава, а обустављен је саобраћај на деоници регионалног пута између Будимлић Јапре и Санског Моста, рекао је Срни начелник ове општине Драган Станар.

- Вода није ушла у стамбене, али јесте у помоћне објекте, а и велике површине усева су поплављене, рекао је Станар.

Према његовим речима, ниво Јапре тренутно је у опадању, а Сане расте, мада не тако интензивно као јуче.

- Водостај Сане на мерном месту у Оштрој Луци је 385 центиметара, а у поплавама 2014. године износио је 420 центиметара, подсетио је Станар.

Он је позвао грађане да се за помоћ у случају угрожености обрате на број телефона 052/337-200, истичући да екипе обилазе терен, ватрогасци дежурају, као и да је ситуација за сада стабилна.

Саобраћај магистралним путем између Оштре Луке и Приједора обустављен је због изливања Сане код Жегера.

Д. Л.

11:31 - НЕ ОЧЕКУЈЕ СЕ ЗНАЧАЈНИЈИ ДОТОК САВЕ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

Према тренутним прогнозама не очекује се значајнији доток реке Саве из Словеније, где је водостај код Загреба јутрос у 7 сати износио 189 центиметара.

Због утицаја и великих дотока реке Уне, за подручје Јасеновца, на деоницама уз реку Саву, очекује се увођење редовних мера одбране од поплава током сутрашњег дана, саопштиле су Хрватске воде.

Иначе, водостаји реке Саве у доњем току су још увек релативно ниски у домени средњих и средње високих вода.

С обзиром на то да дотоци главних десних притока реке Саве из Босне и Херцеговине, према тренутној хидрометеоролошкој прогнози неће остварити превелике вредности, очекује се да водостаји реке Саве у доњем току неће досегнути границу за увођење редовних мера одбране од поплава, односно за цели доњи ток реке Саве биће на снази припремно стање одбране од поплава.

11:46 - СНИМАК ДРОНОМ: ТЕСЛИЋ ПОД ВОДОМ И ЗАСТРАШУЈУЋИ ЗВУК СИРЕНЕ

Алармантну ситуацију у Теслићу најбоље је описао снимком из здрака дроном, коју је направио познати фоторепортер Угљеша Јотановић.На сликама се види бујица која хара градом, а у позадини се чују сирене за опасност. Података нема да ли има људских жртава.

Погледајте видео снимљен дроном.Д. Л.

12:22 - У МНОГИМ ГРАДОВИМА БиХ ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

У многим градовима у Босни и Херцеговини проглашено је ванредно стање због поплава, а киша која и даље пада ствара проблеме грађанима.

Многи путеви су у прекиду, а удари буре рано јутрос су у Мостару ломили стабла, заустављали аутомобиле и причинили значајну материјалну штету.

У Бановићима је због поплава проглашено стање природне несреће, док је у Теслићу и Приједору у понедељак проглашено ванредно стање одбране од поплава. Водостај Уне и Саве у Козарској Дубици и даље је испод коте редовне мере одбране од поплава, потрвђено је из цивилне заштите.

Водостај Уне износи 343 центиметра и расте пет центиметара на сат, док је водостај Саве 664 центиметра.

Водостај Босне у Модричи јутрос је износио 200 центиметара и нижи је за 100 центиметара од коте редовне одбране од поплава.

У Бихаћу су у протекла 24 сата измерене падавине од 53 литре по метру квадратном, што укупно од неђеље 12. маја износи 137 литара по метру квадратном.

12:57 - ВОДЕ СРПСКЕ: ПУНА ПРИПРАВНОСТ И СПРОВОЂЕЊЕ МЕРА ОДБРАНЕ

Стручне службе Јавне установе "Воде Српске" у пуној су приправности на целој територији Републике Српске и предузимају све неопходне мере одбране од поплава у оквиру својих надлежности и у координацији са штабовима цивилне заштите и локалних заједница.

У саопштењу из "Вода Српске" наводи се да су одговорили на све захтеве Цивилне заштите и локалних заједница за обезбеђење џакова са песком и механизације, те кадровске и техничке подршке за одбрану од поплава, те да су у сталној су комуникацији са осталим надлежним институцијама Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић јутрос је посетио критичне тачке на подручју Приједора, те се уверио како тече санација ободног канала у Козарској Дубици.

-Потпорни зид у дужини од 465 метара поред реке Сане у Приједору, који је изграђен у оквиру пројекта хитних мера заштите од поплава у Републици Српској, у потпуности је функционалан, захваљујући чему је спријечено изливање реке Сане према приједорском насељу Тукови, наводи се у саопштењу.

Из "Вода Српске" истичу да се у поподневним часовима на подручју Бањалуке очекује још један талас повећања водостаја Врбаса, након чега следи опадање.

Мере ванредне одбране од поплава проглашене су јуче у поплавним подручјима Дубичка раван и средња Посавина.


У поплавним подручјима Семберија-Посавина, Лијевче поље и Србично-ножичка раван водостаји река још су испод кота редовне одбране од поплава.

На подручју више општина и градова у Републици Српској јуче је нагло порастао водостај бујичних водотокова и река, због чега су стручне службе "Вода Српске" у пуној приправности.


Д. Л.
15:56 - КООРДИНАЦИОНИ ТИМ ВЛАДЕ РС: СТАЊЕ ПОВОЉНИЈЕ, НАЈКРИТИЧНИЈИ ТАЛАС ПРОШАО

Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања услед поплава одржао је данас седницу након које је поручено да је хидролошка ситуација у Српској повољнија, а најкритичнији талас прошао.

Из Републичког хидрометеоролошком заводу данас су најавили мању количину падавина на северозападу РС, а у наредна 24 сата требало би пасти 20 до 30 литара по метру квадратном.

- Укупна хидролошка ситуација је стабилнија у односу на претходни дан, у наредним данима очекује се додатна стабилизација – поручили су надлежни у ХМЗ РС.

Фото Обрад Никчевић

Када су у питању речни токови, Сава на подручју Градишке и Српца расте, Уна изнад Новог Града стагнира, али у доњем току расте. Ниво Сане је 478 цм или 18 цм изнад квоте ванредне одбране од поплава, а Врбас, који је током протекле ноћи био најкритичнији и јутрос у четири сата био на квоти 630 цм, данас је у 12 сати износио 492 цм. Река Босна код Добоја опада, а код Модриче је у благом порасту.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић је потврдио да су све црпне станице у функцији, и да комплетан систем одбране од поплава функционише.

фото О.Матавуљ

Р. С.


15:56 - ВИШКОВИЋ: ОПАСНОСТ ИПАК ЈОШ НИЈЕ ПРОШЛА

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је казао да је све урађено да се избегну веће материјалне штете или угрозе људски животи.

Нагласио је да опасност ипак још није прошла, те позвао грађане да без панике, слушају надлежне.

- Места паници нема. Паника у оваквим ситуацијама није савезник – казао је премијер Српске.

Објаснио је да су све институције у РС реаговале на време и још 8. маја обавестили све начелнике и градоначелнике у РС о могућим проблемима.

- Када се све оконча урадићемо детаљне анализе свих потеза. Има уочених недостатака и не може се дозволити да се чекају поплаве, иако су најављене, а тек онда се траже вреће за песак и друго – додао је Вишковић.

Добој,фото Љ.Д.

Он је истакао да се надолазак реке Саве и њен врхунац очекује тек 17. маја, када ће у Хрватској, у Јасеновцу, према тамошњих проценама ХМЗ, бити највећи водостај.

- Требамо и даље бити обазриви – додао је Вишковић.

Потврдио да је договорено да се подигне испуштање у Бочцу у наредним сатима, како би језеро било још спремније, те поручио да је ХЕ Бочац имала једну од пресудних улога да не дође до великих поплава на подручју Бање Луке, Српца и Лакташа.

Подвукао је да ће Влада РС помоћи у санацији штета које ће накнадно бити утврђене.

Вишковић је навео и како је јуче разговарао са начелником Теслића Миланон Миличевићем те да је стекао утисак да се Миличевић "изненадио" његовим позивом.

- А онда се десило то што се десило и да буду први угрожени и прогласе ванредно стање. Не желим рећи лоше против њега, него рећи колико је ситуација непредвиђена и падавине не могу стално да се исконтролишу – казао је Вишковић.

Р. С.

16:21 - ШКОЛЕ ЋЕ РАДИТИ У БАЊАЛУЦИ И ЛАКТАШИМА, ОСТАЈУ ЗАТВОРЕНЕ У ЧЕЛИНЦУ, ТЕСЛИЋУ

Министарство просвете и културе РС саопштило је данас да су прилике на терену у Бањалуци и Лакташима значајно побољшане, па ће у среду бити организована настава у свим школама, као и рад предшколских установа на овом подручју.

Услед обилних кишних падавина и излевања река сутра ће бити обустављена настава у свим школама на подручју Челинца, Теслића, Новог Града, Костајнице, Приједора и Котор Вароша.

У Добоју је обустављена настава у ОШ "Озрен" Пакленица Доња и Подручном оделењу Трбук због излевања реке Босне, затим у Подручном оделењу Шеварлије у оквиру ОШ "Свети Сава", те у ОШ "Петар Кочић" због немогућности доласка ученика и наставника. У две добојске школе, "Вук Караџић" и "Свети Сава", настава се изводи са скраћеним часовима.

Котор Варош, фото Срна


У Оштрој Луци настава је обустављена у ОШ "Десанка Максимовић" и ОШ "Петар Шкундрић".

Из Министарства просвете и културе РС је наведено да прате ситуацију на терену и заједно са директорима образовних установа предузимају све превентивне мере с циљем безбедног извођења наставе у школама у РС.

(Р. С.)

16:52 - ПРИПАДНИЦИ ОРУЖАНИХ СНАГА СЕ БОРЕ ПРОТИВ САНЕ

Припадници Шесте пешадијске бригаде Оружаних снага БиХ помогли су становницима приједорског насеља Врбице у санацији насипа реке Милошевице.

Из Министарства одбране саопштено је да су припадници друге пешадијске чете првог пешадијског батаљона Шесте пешадијске бригаде Оружаних снага након тога наставили прављење новог насипа према насељу Рашковац, како би био спречен продор реке Сане даље према Приједору.


Министарство одбране и Оружане снаге БиХ и даље ће бити у стању приправности, како би били на располагању цивилним структурама власти и свим грађанима БиХ.

Д.Л.


16:55 - СУТРА НЕМА НАСТАВЕ НА ПОДРУЧЈУ ШЕСТ ОПШТИНА

Настава у свим школама на подручју Челинца, Теслића, Новог Града, Костајнице, Приједора и Котор Вароша сутра ће бити обустављена услед обилне кише и изливања река, саопштило је Министарство просвете и културе Републике Српске.


Прилике на терену у Бањалуци и Лакташима знатно су побољшане, па ће сутра бити организована настава у свим школама, као и рад предшколских установа на тим подручјима, наводи се у саопштењу.

У Добоју је обустављена настава у Основној школи /ОШ/ "Озрен" Пакленица Доња и Подручном ођељењу Трбук због изливања реке Босне, затим у Подручном ођељењу Шеварлије у оквиру ОШ "Свети Сава", те у ОШ "Петар Кочић" због немогућности доласка ученика и наставника.

У две добојске школе "Вук Караџић" и "Свети Сава" настава се изводи са скраћеним часовима.


фото Вид Благојевић


У Оштрој Луци настава је обустављена у ОШ "Десанка Максимовић" и ОШ "Петар Шкундрић".


У саопштењу се наводи да се, према информацијама које су образовне установе доставиле Министарству просвете и културе, настава изводи у већини основних и средњих школа у Републици Српској, а раде и предшколске установе.


- Министарство просвете и културе прати ситуацију на терену и заједно са директорима образовних установа предузима све превентивне мере с циљем безбедног извођења наставе у школама у Републици Српској, истиче се у саопштењу.


(Д.Л.)

17:00 - ВОДОСТАЈИ РЕКА У ПОСАВИНИ ПОД КОНТРОЛОМ

На подручју Модриче водостај реке Босне је у сталном порасту, али стамбени објекти у насељеним местима још нису угрожени Босна је поплавила значајне површине под усевима у Дугом Пољу, Ботајици, Копривни и Врањку. Регионални пут Модрича - Добој у месту Врањак затворен је данас од 10 часова. Саобраћај за Добој преко Врањака одвија се алтернативним правцем преко села Бабешнице. Због поплава прекинут је рад основних школа у Копривни и Врањаку.

На мерној летви у Модирчи код старог моста на реци Босни ниво воде се стално подиже. Према проценама до краја дана требао стати раст водостаја Босне.


фото Вид Благојевић

- Овде имамо стални раст. Од јучерашњих плус 60, у 11 часова водостај је био на плус 230, а у 15 часова је ниво Босне био виши за додатних 40 сантиметара. Уколико не буде новог дотока воде из средњег тока Босне, процењујемо да у Модричи водостај неће прећи коту од плус 300 када се уводе редовне мере одбране од полава.- саопштио је Жељко Терзић, из модричке Цивилне заштите.

У општини Вукосавље највећи проблем био је насип на Гниничкој реци који је ноћас саниран. Међутим у овој општини су се појавили сејачи панике који на дрштевним мрежама објвљују фотографије из поплава од 2014 године и тако плаше народ.

- Паника је најгори савезник у овом проблему.Дакле нама је потребна помоћ и позивамо све грађане да дођу на терен, да виде стврану ситуацију и да тада постављају фотографије на друштвне мреже из реалног времена. Постављање фотографија из поплава од пре пет година је само изазивање панике и не могу схватити коме је то потребно – опомиње Борислав Ракић начелник општине Вукосавље.


фото Вид Благојевић


У општини Брод страхују од реке Укрине и локалних потока али је стање под контролом.
- Брод је за сада стабилан и све је под контролом. Механизација врши потока Плавуша који ће, по свему судећи, поплавити село Брусницу. Брине Укрина која уме да поплави села Барице и Кораће и нема се начина да се то спријечи.- каже Илија Јовичић начелник Брода
Водостаји Босне и Саве код Шамца расту у просеку 10 центиметара на час, али још није достигнута кота редовне одбране од поплава. У Штабу за ванредне ситуације кажу да за сада нема опасности од изливања река и да су предузете све мере одбране од поплава.
- Све активности Цивилне заштите и јавних предузећа апсолутно су усмерене на одбрану ово подручје. Превентивно смо проипремило око 2.000 врећа за затварање пролаза на водозаштитним објектима. Процењујем да у овом дану и вечерас неће бити никаквих проблема када је реч о овом небрањеном подручју. – нагласио је Ђорђе Милићевић начелник општине Шамац.


фото Вид Благојевић


Процене свих релевантних субјеката на подручју Посавине се крећу око тога да се не могу поновити катастрофалне поплаве из 2014.године, када је ово подручје страдало.


(В.Б.)

18:57 - БАЊАЛУКА УКИНУЛА ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ У ШЕСТ НАСЕЉА

Бањалучки Штаб за ванредне ситуације са градоначелником Игором Радојичићем укинуо је ванредну ситуацију због знатне стабилизације река Врбас и Врбање у шест бањалучких насеља - Врбања, Ада, Чесма, Лазарево Један, Залужани и Пријечани.


Према одлуци Штаба, овом одлуком повучена је и синоћња одлука о обустављању наставе у школама и вртићима, тако да ће образовне институције од сутра радити уобичајаним ритмом.


Истом одлуком, Цивилној заштити је наложен појачан надзор у насељима уз корита Врбање и Врбаса, будући да се у акумулацију Хидроелектране "Бочац" још биљежи значајан прилив воде услед обилних падавина, али, како се процењује, без значајнијег подизања водостоја ових река, саопштено је из бањалучке Градске управе.


Радојичић је рекао да је, без обзира на то што је стање значајно стабилизовано, потребно одржати надзор на критичним тачкама, будући да ће током дана из акумулације "Бочац" бити испуштане значајне количине воде.


(Д.Л.)