У Републици Српској је низом активности протекле седмице обeлежен Међународни дан сестринства, у организацији републичког Удружења медицинских сестара, техничара и бабица и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара.


Прочитајте још: БАЊАЛУКА НА НОГАМА: Стижу обилне падавине, грађани упозорени


Као једна од најцењенијих и најпоузданијих професија, сестринство има централну улогу у препознавању вишеструких изазова у здравству. Медицинске сестре, техничари и бабице су главни покретачи у здравственом систему, а њихов задатак и циљ је одговорити на здравствене потребе сваког појединца и друштва, саопштено је из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

У петак, 10. маја, у Парку Петра Кочића у Бањалуци медицинске сестре и техничари мерили су заинтересованим грађанима крвни притисак и ниво шећера у крви, а у Добоју је одржана конференција медицинских сестара и техничара.


Прочитајте још: Стручњаци Мејо клинике обучавају кадар у Бањалуци


У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у петак је одржана свечана академија којој су присуствовали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, генерални директор Владо Ђајић, представници Конфедерације синдиката Републике Српске, представници Синдиката доктора медицине Српске Димитрије Тришић, те бројни здравствени радници и гости.

Медицинској сестри - лаборанту УКЦ-а у пензији Љубици Трифуновски и медицинској сестри из Дома здравља "Др Јован Рашковић" из Мркоњић Града Мири Стојчић на свечаној академији додељене су награде за посебан допринос и развој сестринства.

Међународни дан сестринства обележен је на Јахорини у суботу, 11. маја, у присуству помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љиљане Иванчевић, директора болнице "Србија" Небојше Шешлије, председника Конфедерације синдиката Републике Српске Жељка Тепавчевића и потпредседника Конфедерације синдиката Републике Српске Боже Марића.

Представници републичког Удружења медицинских сестара, техничара и бабица и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара јуче су положили вијенце на гроб Наде Тришић, која је током свог дугогодишњег рада као главна сестра УКЦ-а Републике Српске, дала немерљив допринос развоју сестринства.