НЕПОЗНАТИ починиоци полупали су сва стакла и девастирали унутрашњост Цркве благовештења Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско, код Купреса у Федерацији БиХ.

Свештеник у тој цркви Марко Ђурић каже да је храм национални споменик културе, и да је срамота што га вандали већ неколико пута скрнаве.

- Према полицијском извештају, насилници су, након што су полупали све прозоре, ушли у цркву и начинили штету унутар објекта - рекао је свештеник Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска листа: Опљачкана и оскрнављена црква на југоистоку Косова

Он је додао да је причињена материјална штета, али и да је срећа у несрећи то што црква још није у потпуности завршена, па није била ни опремљена.

- У цркви у којој једном годишње имамо службу, након тога не остављамо вредне ствари. У овом месту нема ни много српског становништва - рекао је Ђурић.

Црква благовештења Пресвете Богородице саграђена је давне 1863. године и један је од најстаријих хришћанских храмова у овом делу БиХ, те је проглашена за национални споменик културе.

Једини је од укупно четири православна храма на Купрешкој висоравни који није срушен до темеља у протеклом рату у БиХ. Пошто је у Другом светском рату била оштећена, црква је обновљена док је у том подручју службовао садашњи епископ шабачки Лаврентије.

На око три километра од храма налази се само пет до шест од предратних око 100 српских кућа.

Представници Срба у Федерацији БиХ осудили су овај вандалски чин и поручили да је ово веома лоша порука Србима у Федерацији БиХ.


Фото: РТРС

ЗАПАЉЕНЕ ИКОНЕ КОД ВИСОКОГ

ПОЛОВИНОМ прошле године обијена је и православна црква у Чекрчићима у општини Високо. Тада је оштећен престо, поломљено неколико икона, које су потом запаљене са Светим јеванђењем на средини светиње.

Ватра је захватила и део кровне конструкције цркве која је, након што је била оштећена у протеклом рату, обновљена и освештана пре скоро две године.

ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ

СРБИ који су остали да живе у Федерацији БиХ након завршетка рата и они који су се вратили немају никаква права, а још им и храмове руше.

- Дефинитивно смо остављени у Федерацији на милост и немилост и тешко је очекивати да се побољша наш ионако тежак положај - поручили су представници Срба из ФБиХ.


Фото: РТРС