"ЈАХОРИНА економски форум" затворен је у среду. Последњег дана могло се између осталог чути да је будућност медија у дигитализацији, али у том процесу медији и новинарство морају доживети креативне и иновативне промене, како би одговорили изазовима модерног технолошког друштва, један је од закључака округлог стола "Медији у ери дигитализације и нових технологија", одржаног у среду у оквиру "Јахорина економског форума".

Главни и одговорни уредник "Независних новина" Сандра Гојковић Арбутина рекла је да ове новине интензивно раде на модернизацији својих огласа, јер прате захтеве својих клијената, којима више не одговарају класични по-ар текстови.

Прочитајте још - Отворен четврти Јахорина економски форум

Заменик главног и одговорног уредника "Гласа Српске", Жарко Марковић, рекао је да је циљ скупа био да учесници укажу на потешкоће у раду медија на њиховом путу укључивања у четврту индустријску револуцију и процес дигитализације.

- Питање је како ће традиционални медији одговорити на изазове дигиталног доба. Посебне проблеме на том путу има штампа суочена са поплавом интернет-портала - навео је Марковић.

Заменик главног и одговорног уредника Новинске агенције РС Срна Дарко Гавриловић рекао је да је та агенција препознала важност будућег дигиталног доба и схватила да мора уводити нове садржаје, попут видео-сервиса.

ЗАХТЕВИ ПОСЛОДАВАЦА УЧЕСНИЦИ округлог стола отворили су и питање да ли је у питању будућност радних места за новинаре који ће, како је речено, све више морати да одговоре захтеву послодаваца за повећање профита медијских кућа, чији су власници. Речено је, такође, да будућност новинарства није спорна, само што новинари треба да се мењају и усавршавају своје методе рада у складу са изазовима модерног информатичког друштва.

Данијел Симић, власник портала "Frontal.rs", упозорио је да би дигитализација могла да угрози српски језик и ћириличко писмо. И он се заложио за измену легислативе, која дефинише рад медија.

Он је додао да још постоје институције које не разумеју потребе медија, а у пракси су на снази и неки застарели закони који коче развој медија.

Синиша Вукелић, власник и главни уредник портала "Kapital.ba", изразио је скепсу због неизвесне будућности класичног новинарства, а сличне ставове изнео је и извршни директор "Вечерњих новости" Радомир Видаковић, док се уредник информативног програма БХТ1 Марко Радоја заложио за боља законска решења у овој области.

ШТАМПА НИЈЕ МРТВА

ДИРЕКТОР београдске агенције "Репрезент комуникејшн" Борислав Миљановић рекао је да медије и новинаре, уколико буду пратили иновације, чека светла будућност, упркос лошим прогнозама у вези са опстанком те бранше.

- Штампа није мртва, али неке ствари се неумитно мењају, па то важи и за штампане медије. Дигитална будућност и није тако далеко од нас, јер су неки медији у Србији већ укључени у тај процес - истакао је Миљановић.