СРЕДЊОШКОЛЦИ из Добоја су тријумфовали на овогодишњем такмичењу информатичара која је организовано на нивоу БиХ, испред ученика из Грачанице и младих Тузлака.

Домаћин шестог "ИТ челенџа" је била гимназија "Едхем Мулабдић" из Маглаја, а полуфинално такмичење средњошколаца из Републике Српске је одржано у Добоју, одакле је и Висока пословно-техничка школа која је, уз маглајску гимназију, била суорганизатор завршног такмичења.

- Желели смо да афирмишемо знање и образовање из ових области, те ученицима омогућимо да провере на ком су нивоу, односно како се котирају међу вршњацима - каже директор Високе пословно-техничке школе Ладин Гостимировић. - Свесни смо чињенице да је наше, па и тржиште читавог Западног Балкана мало, због чега не можемо да парирамо познатим и признатим компанијама по Европи и свету, али се трудимо да постанемо конкурентни по квалитету посла.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радо ђаци иду у куваре

Главни координатор такмичења информатичара Саша Станић сматра да је главни проблем за информатичаре управо образовање јер је отварање смерова за ИТ у средњим школама и на факултетима тек у зачетку.