БАЊАЛУЧКИ бизнисмен Славиша Крунић (48) и његов телохранитељ Жарко Павловић из Пала убијени су прексиноћ у сачекуши код Бањалуке, док је возач Горан Илић том приликом рањен. У размени ватре усмрћен је нападач Жељко Ковачевић, а због сумње да су заједно с њим извршили убиства, ухапшени су добро познати криминалци Емилио Балдо и Горан Милановић, док се трага за Бенедијем Ђукановићем. Мотив ликвидација није познат, а сумња се да је реч о плаћеном злочину.

- Ухапшени се терете за тешко убиство и покушај убиства, а реч је о директним извршиоцима тих кривичних дела. Лице Б. Ђ. се налази у бекству, за њим се активно трага и расписана је потерница - рекла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Троструко убиство одиграло се пре две вечери у 22.40 у близини Крунићевог имања у Гламочанима. Он се у пратњи двојице телохранитеља враћао у викендицу, где је с породицом привремено боравио због реновирања стана. Возили су се у "тојоти", и на путу, 200 метара од викендице, упали у замку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОГЛЕДАЈТЕ: Ово су осумњичени за убиство Крунића, за једним се још трага (ФОТО)

Најмање два нападача су на њих испалила рафале из аутоматских пушака. Са две стране су пуцали према аутомобилу, и то панцирном муницијом. Крунићеви пратиоци узвратили су паљбу и убили једног нападача, док су остали побегли. Незванично се помиње да је на месту злочина пронађено више од 60 чаура.

Крунић је после пуцњаве пребачен у други аутомобил и преминуо је на путу за УКЦ Републике Српске. Илић је примљен са устрелним ранама обе ноге и десне руке, хируршки је збринут и његово стање је стабилно. Управо је он, иако тешко рањен, успео да изађе из возила и узврати паљбу, испаливши цели оквир из пиштоља.

На месту злочина целу ноћ и дан је владало опсадно стање. Све је врвило од, до зуба наоружане, полиције, која је чешљала терен око Гламочана. У потрази за убицама учествовао је и хеликоптер, а према незваничним информацијамал један од нападача је ухапшен у шуми. Мештани Гламочана причају да су у критично време чули шкрипу возила и рафалну паљбу, а убрзо и јауке.

- Било је као у рату... Испуцано је на десетина метака! Сви смо у страху. Славиша је био добар, послован човек, добротвор који је помагао свима. Велика је то трагедија - кажу његове комшије.

Славиша Крунић је власник компанија "Сектор секјурити" - водеће фирме у БиХ у послу са обезбеђењем личности и објеката, "Житопека", "Житопродукт", "Сектор АДС" и "Сектор ЗОС". Иза њега су остали супруга Тамара и три сина, који су у време злочина били у викендици, као и ћерка из првог брака. Важио је за веома способног човека, једног од бољих послодаваца који је, иако није био у добрим односима с влашћу, успешно пословао и запошљавао више од 1.000 људи. Био је познат по хуманитарном раду и помоћи породицама у тешким материјалним ситуацијама.

- Обавештавамо пословне партнере да ће, упркос околностима, компаније наставити рад и у потпуности испуњавати своје обавезе према партнерима и запосленим - саопштио је "Сектор секјурити", изражавујући саучешће породицама убијених.

Убијени Жарко Павловић с Пала однедавно је почео да ради као Крунићев телохранитељ. На пословима обезбеђења је радио годинама, од Авганистана до америчке амбасаде у БиХ, и важио је за великог професионалца. Иза њега су остали супруга и 10-годишњи син.

САУЧЕШЋА ЗВАНИЧНИКА

МЕСТО злочина и породицу Крунић посетили су министар унутрашњих послова РС Драган Лукач и директор полиције Дарко Ћулум. Нешто касније дошао је и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак са супругом Ђурђицом, с којом је Крунић раније био у браку и с којом има ћерку. Саучешће породици упутили су многобројни званичници, међу којима премијер РС Радован Вишковић и председница Жељка Цвијановић.

- Изражавам саучешће породици Крунић, која је претрпела највећи губитак, али тај губитак је велики и за Републику Српску. Очекујем да институције раде свој посао и да што пре открију починиоце убиства - рекла је Цвијановићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВИШКОВИЋ ПОТВРДИО: Ухапшене одређене особе које се доводе у везу с убиством Крунића

ДОСИЈЕ ОСУМЊИЧЕНИХ

Жељко Ковачевић

Одлежао је 11 година затвора због разбојништва, као и три године због више тешких крађа, а хапшен је и због изнуде новца од власника ћевабџинице "Код Мује". Интерпол Загреб за њим је расписао потерницу због разбојништва и покушаја убиства.

Емилио Балдо

Осуђиван је због више разбојништава на девет година затвора. Пре пресуде у новембру 2006. је приликом уласка у суд успео да умакне судској полицији. Одлежао је и шест месеци затвора јер је у августу 2000. изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинуо дечак М. Т.


Бенеди Ђукановић

Хапшен је због разбојништава, а у Београду је осуђен на шест година затвора због учешћа у покушају убиства наводног вође "раковичког клана" Небојше Стојковића Стојкета, 19. августа 2008. године, када је под његов аутомобил подметнут експлозив.


Горан Милановић

Учествовао је наводно 2015. године у пуцњави испред кафе-бара "К4" у Бањалуци, када је рањен радник обезбеђења Миле Плејић.

Њему је на терет стављено кривично дело изазивање опште опасности. Накнадно је осумњичен и за тешку крађу на бензинској пумпи.


Прочитајте још - ПОЗНАТ ИДЕНТИТЕТ: Ово је нападач на Славишу Крунића, који је погинуо у ликвидацији бизнисмена (ФОТО)


Прочитајте још - ПУЦЊАВА У БАЊАЛУЦИ: Убијен бизнисмен Славиша Крунић, његов телохранитељ и један нападач (ФОТО)