РАДНИЦИ Центра за газдовање кршом Требиње поделили су се у две синдикалне организације, а представници оба синдиката тврде да је било одређених притисака на њихове чланове.

У новоформираном синдикату Центра за газдовање кршом - запослених у ЈП "Шумарство" кажу да је на њих и директора било притисака од челника Гранског синдиката шумарства и прераде дрвета РС да не дође до њиховог оснивања. Према речима новоизабраног председника Томислава Медана, радници нису задовољни досадашњим представницима и зато су се организовали, и одбацују оптужбе Савеза синдиката да не служи радничким интересима, него пословодству.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
МАЈЕВИЦА: Помоћ малом бизнису

- Ми нисмо ту да било кога бранимо. Ако је било неких притисака, вршио их је Грански синдикат и на директора и на поједине раднике. Што се тиче новог синдиката, њему су приступила 23 радника, без ичијег притиска и присиле - рекао је Медан.

Председник Скупштине новоформираног синдиката Радован Милишић истакао је да им је најављено да ће бити медијски нападнути уколико се организују.

- Речено нам је да одустанемо од новог синдиката, а ако то не учинимо да ће нас медијски напасти и то су и урадили. Постављам питање радницима ко је Савез синдиката и кога они представљају - запитао се Милишић.

На другој страни представници "старог" синдиката Центра за газдовање кршом, које је део гранског Синдиката шумарства и прераде дрвета РС, тврде да немају ништа против друге организације, али да су притисци постојали и на њихово чланство.

- Што се мене лично тиче није било притисака, али на остале јесте. Позивани су наши чланови да пређу у други табор. Један број радника се ишчланио и сада нас је остало 20 - каже Славојка Мркајић, председник Синдиката Центра за газдовање кршом.

Како каже председник Регионалног центра СС источне Херцеговине Драган Симовић, до поделе радника у два синдиката дошло је чим је скренута пажња на непоштовање колективног уговора.

- Исплате неких материјалних давања, које предвиђе колективни уговор, нису испоштоване у требињском Центру за газдовање кршом. Рецимо, исплате помоћи за рођење детета, за смрт члана породице и слично, док је за неке друге ствари било новца. И цена рада из тог уговора није испоштована - рекао је Симовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Притворен нападач на бившег министра

ТАСОВАЦ НЕГИРА ОПТУЖБЕ

ГРАНСКИ синдикат се огласио и оптужио в. д. директора Центра за газдовање кршом Бранка Тасовца за злоупотребу положаја, и да лично захтева од радника да се ишчлане из те организације. Тасовац је одбацио оптужбе и истакао да је у ствари притисак вршен на њега да не допусти организовање другог синдиката, али да се он, као послодавац, није мешао у права радника.