ПОРОДИЦА Марушић на свом имању у Горњој Пакленици, двадесетак километара од Добоја, отворила је јединствен "медицински центар" за лечење болести дисајних органа и психотерапију. Од опреме поседују објекат направљен од дрвета и неколико маски, а као "медицинари" нису ангажовали лекаре и медицинске сестре већ - пчеле.

- Последњих година је начин лечења апитерапијом, познатим још од египатског времена, постао популаран и тема истраживања и заинтересовао је наше газдинство. Уложили смо средства и наредних дана понудићемо заинтересованим да се увере у делотворност и благодети природе - каже Мирослав Марушић, један од четворо деце Зорке и Миленка Марушића, који су пре две деценије основали газдинство.

ИСТРАЖИВАЊА научника показала су да је ваздух из кошнице веома добар за здравље. Удисање специфичне ароме, која се производи у кошницама, има изузетно благотворно дејство на психофизичко стање организма код људи и користи се од априла до септембра, када је пчелиње друштво најактивније.

Прочитајте још: Пчеле су Жељки промениле живот

Марушићи нас уверавају, наводећи примере оних који су имали прилику да испробају ову новину, да примеса ваздуха коју чине мед, прополис, матична млеч и восак позитивно утиче на лечење и превентиву болести дисајног система.

- То нам кажу астматичари, бронхитичари и други који имају проблеме са плућима. Позитивно утиче и код главобоље, лоше циркулације, али и на разне врсте алергија, ослабљени имуни систем, стрес и депресију - каже Мирослав.

УДИСАЊЕМ топлог ваздуха кроз посебну маску за дисање, користе се драгоцене пчелиње супстанце које имају доказани медицински ефекат на низ и других различитих лоших стања. Уверили смо се да апитерапија на природан начин помаже да се превладају многи здравствени проблеми, али помаже и здравима. Односно савршена је метода јачања организма и очувања имунолошког система за децу, старије, као и спортисте.

КУПИНА

МАРУШИЋИ су одраније познати по производњи купиновог вина, које је на неколико сајамских изложби привукло пажњу посетилаца и донело им признања. Производе и слатка, џемове и сокове од овог воћа.