Туристичке организације Војводине и Републике Српске потписале су у петак у Бијељини Протокол о заједничком и јединственом туристичком производу.


Јединствени производ, који се већ годинама развија у пракси, предвиђа да се туристима нуде за посету заједно Војводина и Република Српска.
Поред директора туристичких организација Војводине и Српске, на састанку у Градској управи Града Бијељина на ком је потписан Протокол учествовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, представници туристичких организација из Бијељине, Црне Горе и Словеније и Војводине, као и локални привредници из области туризма и трговине.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић навела је да овај протокол предвиђа много више могућности за промоцију и привлачење туриста.

- На овај начин смо на формализовали нашу сарадњу, а изабрали смо Бијељину да у њој потпишемо Протокол јер је она капија Републике Српске за Војводину. Такође, искорак Бијељине у развоју туризма у протеклих неколико година је велики, тако да је постала препознатљиво туристичко одредиште, захваљујући инвентивности Градске управе и привредника - појаснила је Јовановићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сајам туризма у Бањалуци окупио 150 учесника из 11 земаља


Директор Туристичке организације Војводине Наташа Павловић изразила је задовољство што је ова Организација партнер овогодишњег јубиларног 10. Сајма туризма и гастрокултуре.

- Наша туристичка организација, у исто време, наступа на сајмовима у Бијељини и Бањалуци, јер смо се потрудили да представимо Војводину у Републици Српској на најбољи могући начин. Туризам је у Србији постигао изузетан развој у протеклој години, а осим Новог Сада који је омладинска престоница Европе за 2019. годину и европска престоница културе за 2021. годину, повећан је пораст посета и у другим градовима - рекла је Павловићева.

Павловићева је изразила очекивање да ће од примене потписаног споразума имати велику корист туризам у Србији и Републици Српској.

- Осим што ћемо унапредити рурални туризам, по коме Војводина предњачи, с обзиром на понуду бројних салаша, очекујемо да ће и етно-села у Републици Српској повећати број посета захваљујући заједничкој туристичкој понуди - истакла је Павловићева, додајући да очекује и напредак у бањском и верском туризму.

Такође, две туристичке организације планирају да заједно учествују и у пројектима прекограничне сарадње.