Концерт „Деца су украс света" одржан је у Бањалуци, а разиграној бањалучкој публици представило се око 150 извођача. Концерт је први пут одржан у склопу манифестације "Дечије царство", захваљујући покровитељству председника Републике Српске Жељке Цвијановић.


Директор манифестације "Дечије царство" Слободан Стошић рекао је новинарима након концерта да се ова манифестација организује поводом Дана града Бањалука, а ове године је проширена музичким концертом.


Стошић је истакао да је "Дечије царство" највећи међународни дечији фестивал поезије који промовише културно стваралаштво деце основношколског узраста, на који долази 70 финалиста и десетак писаца.


- Ове године позвали смо и еминентне уметнике Леонтину Вукомановић, Тијану Дапчевић и Мињу Суботу да направимо један музички догађај са бањалучким звездицама „Ђурђевданског фестивала“, хором Мале певачке академије, те здруженим хором бањалучких основних школа којих је било око стотињак, рекао је Стошић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Миња Субота: Деца траже само осмех


Он је навео да осим концерта "Деца су украс света" манифестацију "Дечије царство" чини неколико програмских целина као што су Међународни фестивал дечије поезије, те такмичење у рецитовању ученика бањалучких и свих основних школа у Српској.

Легендарни водитељ популарне емисије "Музички тобоган" Миња Субота изразио је задовољство што је данашњи концерт почео песмом "Слобода" са прошлогодишњег "Дечијег београдског пролећа" коју је он компоновао.


- Кад посматрате дворану и све присутне видите да Бањалука носи неки рокенрол у себи, сви устају, певају, то је карактеристика одавно која је овде присутна што је јако лепо и то понесе, рекао је Субота.

Он је истакао да су деца у Бањалуци слободнија и знају све песме, те да је јако изражена музикалност.

Леонтина Вукомановић рекла је да се са Мињом Суботом познаје од 1985. године из емисије "Музички тобоган" и да је увек фантастично кад су публика деца и родитељи.

"Буквално су сви данас певали све песме, сви су били на ногама, а мени је посебно драго да смо управо ми музички гости манифестације „Дечије царство“ где има много деце која су талентована, која пишу, рецитују, певају, глуме и плешу, рекла је Леонтина.

Она је навела да је данашњи концерт био леп, истичући да Банкси двор поседује ту присност сцене и публике, те да га је потребно пренети на већи простор да га види већи број деце.


Тијана Дапчевић је истакла да је са децом увек спектакл радити и увек је радост јер су деца најискренија публика.

Она је рекла да је радост радити са децом и са херојем свог детинства Мињом Суботом, уз чије је песме одрасла, те истакла важност овакве дечије манифестације.

Један од учесника данашњег концерта био је и Данило Милосављевић /12/ члан Мале певачке академије рекао је да је почаствован што је добио позив за учешће на данашњем концерту.

Петогодишњи Небојша Скендерија одушевљен је данашњим концертом и каже да је на концерт дошао у пратњи тетке и да је са њом плесао и певао.

На данашњем концерту за децу наступили су и хорови основних школа "Иво Андрић" и "Свети Сава" из Бањалуке, хор Мале пјевачке академије, плесни клуб "Сити џез" и учесници Ђурђевданског фестивала и фестивала "Мали композитор".

Концерт "Деца су украс света" одржан је у Банском двору, а улаз је био бесплатан.