- Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је сарадња ове институције са Српском академијом наука и уметности уродила плодом, да је заснована на јединственом, културном и духовном простору, и да је у прошлој и овој години резултирала 21 заједничком активношћу.

- Сарадња је заснована на правним актима, на уставу и споразуму две академије. Осим правне, постоји снажна основа која нас обједињује, а то је да смо ми јединствен културни, духовни и други простор, и то нас повезује трајно, рекао је Кузмановић данас новинарима у Бањалуци, након седнице извршних одбора САНУ и АНУРС.
Он је рекао да је ова сарадња јединствен пример где се не гледа која је институција старија и јача, већ се ради у интересу једних и других.

Кузмановић је рекао да су две академије направиле велики искорак у обављању заједничких послова, истичући да је у прошлој и овој години регистрована 21 заједничка активност и да ће ова сарадња бити настављена и убудуће.

- Та активност односи се у главном на одржавање заједничких научних скупова, зборника радова, израду Енциклопедије Републике Српске, закључио је Кузмановић.

Председник САНУ Владимир Костић рекао је новинарима да ова институција сарађује са великим бројем академија, али су само двије институције записане у њен статут као оне са којима има стратешки интерес сарадње - Матица Српска и АНУРС.

Он је рекао да ће двије академије заједнички радити на језичко-лингвистичким питањима, ширем доживљавању историјских чињеница, низу манифестација о образовању у будућности, питањима у сфери економије, запошљавања, демографије и изложби.