Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у четвртак Нацрт закона о полицији и унутрашњим пословима. Њиме је дефинисано успостављање резервног састава полиције, као и омогућавање страним држављанима да раде као прикривени истражиоци МУП-а РС.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач поручио је у четвртак у завршној речи, да се не противи да и Федерација БиХ успостави резервни састав полиције.

- ФБиХ не треба да нам прети. Не бојим се тога. И у овом тренутку сви кантони имају много више полицијских службеника него Република Српска. Не видим то као проблем за РС, као ни то да они формирају резервни састав у појединим кантонима. Поздрављам сваког новог полицајца на улицама у БиХ – казао је Лукач.

Министар је објаснио да је мигрантска криза основни разлог за формирање резервног састава полиције РС, те да Српска мора направити кораке да одговори на повећан број нелегалних миграната, а поздравио је и одлуку Владе РС да не дозволи задржавање миграната на територији Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лукач: МУП РС организован на најбољи начин

Он је објаснио да многи од њих, који пролазе кроз РС, имају видљиве ране од борбених дејстава, те да би се њиховим задржавањем на њеној територији, могло догодити „свашта“.

- Мигрантска криза се неће завршити ни ове ни следећих година. Резервни састав нам је неопходан да имамо додатну снагу, јер ако из нашег редовног састава искључимо неколико стотина људи да појачају границе, можемо угрозити безбедност у нашим градовима – рекао је Лукач.

Говорио је и о омогућавању страним држављанима да раде као прикривени истражиоци МУП-а РС.

Лукач је поручио да МУП РС већ има прикривене истражиоце који су многе велике акције у последње време урадили на тај начин.

- Да бисмо имали могућност међународних акција, тражимо да се може ангажовати полицијски службеник других држава. То је неопходно, јер се РС не може сама, у својим оквирима, борити против организованог криминала, посебно када је у питању тгровина дрогама, где су укључени и светски криминалци – рекао је Лукач.

Потпредседник Народне скупштине РС Милан Петковић (Уједињена Српска) је током расправе о овој тачки истакао да се синоћ, током гостовања на једној федералној телевизији, „уверио колико у ФБиХ постоји отпор“ предлогу о формирању резервног састава полиције.

- Уверио сам се колико су високи званичници СДА и ДФ-а против. Они се радују сукобима и нападима на полицију РС и позивају се на овлаштења која треба да повлачи високи представник у БиХ – рекао је Петковић.

Посланици опозиције критиковали су неке чланове овог нацрта закона, оценивши да је дошло до дуплирања правних норми или проширења полицијских овлаштења, што је министар Лукач одбацио.

У данашњем дану за гласање, посланици НСРС су прихватили и неколико законских предлога, међу којима су онај о платама полицијских службеника, нејонизујућем зрачењу, радио – аматеризам, те о локалој самоуправи, као и неколико нацрта закона.

ПОВЛАЧИ СЕ ЧЛАН НАЦРТА ЗАКОНА О ЗАБРАНИ ФОТОГРАФИСАЊА ПОЛИЦАЈАЦА

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова РС ће повући члан Нацрта закона о јавном реду и миру којим је била дефинисана забрана фотографисањеа полицијскихи јавних службеника у РС. Ова одредба је у последње време изазвала бурне реакције у јавности у РС, посебно негативне реакције новинара.

О споменутом нацрту закона, посланици скупштине Српске би требало да расправљају у наставку редовне седнице, наредне седмице.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је данас изјавио да ће се спорна одредба повући, након консултација са шефовима посланичких клубова у НСРС.
- Највише спорно, посебно новинарима, била је прича око забране фотографисања и снимања. Обавио сам разговоре са шефовима клубова и сложили смо се да ћемо повући ту одредбу. Није била намера МУП-а РС да било кога спречи да то ради на културан и цивилизован начин. МУП РС је ту да штити новинаре, а најмања намера је била да им сметамо у раду или их спречавамо да раде свој посао – казао је Лукач.