МИНИСТАРСТВО просвете и културе Републике Српске приступиће свеобухатној реформи образовања која ће допринети да ученици критички размишљају и буду боље оспособљени за потребе тржишта рада, изјавила је данас ресорни министар Наталија Тривић.


Прочитајте још:
Потребно више спорта у школама због правилног развоја деце


- Министарство ће укључити све своје капацитете, да би се усмерили на стварање образовног система који ће бити на корист свршених ученика и будућих радника, рекла је она новинарима у Бањалуци.

Тривићева је пре конференције под називом "Образовање за 21. век" истакла да је ово један од низу скупова којим Министарство жели да помогне представницима основних и средњих школа да стекну нова знања и вештине, којима ће предшколце и ђаке научити критичком размишљању.

Стручњак за развој интелигенције код деце Ранко Рајовић истакао је да функција образовног систем мора бити да научи децу да мисле, при чему вртићи морају бити важне образовне институције.


Прочитајте још: ВЛАДА РС: 100 милиона марака уложено за бољи студентски стандард


- Децу морамо испитивати тако да код њих покрећемо мисаоне процесе од малена, јер их тако спремамо и за школу, која мора мењати методе рада, каже Рајовић.

Он је појаснио да деца, углавном, уче напамет, понаваљајући лекције и по неколико пута, што за мозак скоро да и не постоји.

- Учење напамет је превазиђено, морамо децу учити на други начин, кроз игру, након чега иде повезивање информација, нагласио је Рајовић.

Према његовим речима, свака уписана генерација ученика мало је слабија од претходне две, моторички, са слабијом пажњом, општим знањем и сиромашнијим речником.

- Морамо нешто променити, јер таква деца долазе у школу и не могу да седе и пишу, па ће свака реформа образовања пасти у воду, јер наша деца немају когнитивне способности као ми, не могу да задрже пажњу, наводи Рајовић.

Он је појаснио да нису за то криве само нове технологије, већ више фактора.

Конференцију под називом "Образовање за 21. век" организовали су Министарство просвете и културе Републике Српске и Омладински комуникативни центар за представнике предшколских установа и основних школа у Републици Српској.