ЦИЉ Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске је здрава нација због чега се мора унапредити школски спорт, који доприноси да деца постану прво добри људи, а онда и спортисти, поручио је помоћник министра за спорт Драган Јаћимовић.


Прочитајте још: Славко се враћа у школске клупе!


Он је истакао да се у Министарству породице, омладине и спорта поносе пројектом Малих олимпијским игара, у који је укључено више од 60.000 деце основних и средњих школа, а за који издваја око 200.000 марака, као и на Летњу школу спорта, за коју обезбеђује више од 200.000 марака.

- Министарство ће издвојити 60.000 марака за сетове за физичко васпитање од другог до петог разреда да би деца имала потребне реквизите за квалитетну наставу, рекао је Јаћимовић новинарима у Бањалуци након округлог стола о теми "Школски спорт, могућности унапређења, перспективе", који је организовало Удружење "Мисли добро".


Прочитајте још: НАТАЛИТЕТ У РС: Све нас је мање!


Бојан Божић из Удружења "Мисли добро" рекао је да школски спорт представља битну полугу спортског система и да ће овај скуп помоћи да се дође до решења које ће омогућити да сва деца у Републици Српској имају квалитетне часове физичког васпитања с циљем правилнијег раста и развоја.

- Мора се унапредити систем школског спорта и начин његовог финансирања, успоставити контрола рада извођења наставе физичког васпитања, а треба и обратити пажњу на сарадњу клубова, савеза и школског спорта, сматра Божић и додао да ће закључци округлог стола бити достављени надлежним министарствима.

Он је навео да истраживања показују да тек половина основаца има редовну физичку активност, што оставља значајне негативне последице по здравље, које се огледају у проблемима гојазности, равних табана, деформитета кичменог стуба.

Координатор Малих олимпијских игара за регију Бањалука Велибор Видовић сматра да су Мале олимпијске игре једини здрави дио спорта Републике Српске јер клубови не могу одговорити захтевима развоја ове области Српске.

- Морамо унапредити систем Малих олимпијских игара и школског спорта да би се направила најшира и најквалитетнија могућа база наших спортиста да бисмо у догледно време били конкурентни, рекао је Видовић.

Професор Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци Раденко Дабраш оценио је да квалитетно извођење наставе физичког васпитања, као увод у бављење спортом деце, мора бити државни пројекат у који ће сви бити укључени.