ЗАМЕНИК директора и чланови Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ из српског народа до даљег су замрзнули свој статус, односно не учествују у раду те агенције, рекла је Срни директор Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Биљана Војводић.

Прочитајте још:
Милорад Додик: Ако се наставе опструкције при формирању Савета министара неће радити ни други органи

Војводићева је навела да је то урађено након што је Влада раније усвојила низ закључака и дала рок од седам дана Агенцији на нивоу БиХ да јавне универзитете из Српске упише у регистар у БиХ у складу са успешно окончаним процесом акредитације у Српској, те утврдила низ корака које ће предузети уколико се то не догоди.

- Статус наших представника у Агенцији на нивоу БиХ је такав да замрзавају свој статус, односно не учествују у раду те институције. Они нису поднели оставке, већ не партицирају у њеном раду, рекла је Војводићева.


Прочитајте још: Додик: СДА блокира процес формирања власти


Када је реч о поднесеној кривичној пријави против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића због злоупотребе службеног положаја, Војводићева је навела да се чека потез Тужилаштва БиХ.

- Чекамо да приме пријаву и да се предузму одређене радње, односно покрене поступак. Не очекујемо да може доћи до одбацивања те пријаве и надамо се да ће институције радити свој посао, рекла је Војводићева.

Она је додала да се чекају информације и о иницијативи за утврђивање одговорности и о разрешењу Енвера Халиловића, која је упућена Савјету министара.

Министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је раније да ће Српска, уколико не престану блокаде у вези са уписом јавних универзитета у регистар БиХ, у оквиру новог закона о високом образовању дефинисати решења у правцу непризнавања надлежности агенције на нивоу БиХ, што ће у пракси подразумевати аутономни систем високог образовања, акредитације и осигурања квалитета.

Влада је раније оценила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације, закључивши да ће тражити и повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ.

Влада је о овим закључцима обавестила Савет министара у техничком мандату, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.