Премијер Републике Српске Радован Вишковић сматра да би, уколико не буду акредитовани универзитети у Српској, студенти требало да организују протесте како би ово питање што пре било решено.

- Влада Српске дала је одређене рокове који истичу ових дана, поднијела тужбу против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића јер није акредитовао наше универзитете, а обратили смо се и Европској комисији и Савету министара", рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да је ово питање изузетно значајно за Владу Српске и оба јавна универзитета - у Бањалуци и у Источном Сарајеву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вишковић: Привреднике видим као партнере у развоју Српске

- Ово је, нажалост, све дириговано и није се случајно десило, додао је Вишковић.
Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић нагласио је да ће студенти организовати протесте уколико универзитети не буду акредитовани.
- Разговараћемо са лидерима студената Универзитета у Источном Сарајеву о наредним корацима. Нажалост, сви пројекти су нам заустављени, али верујемо да ће овај проблем веома брзо бити решен, рекао је Бабић.

Агенција за акредитацију високошколских установа Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предали су у петак, 12. априла, Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, којег терете, између осталог, за несавестан рад у служби, за злоупотребу положаја или овлашћења и фалсификовање исправе.

У кривичној пријави, која је у поседу Срне, наведено је да је Халиловић 29. марта одбио да изврши упис решења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, чиме је поступио противно одредбама Статута Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Оквирног Закона о високом образовању у БиХ.

Кривична пријава је поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла која је тада оценила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације.