Партија демократског прогреса (ПДП) најавила је да ће у скупштинску процедуру упутити Нацрт закона о изменама и допунама кривичног закона и Нацрт закона о заштити права на слободу и живот без страха.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Драшко Станивуковић је објаснио је да је циљ ових закона „самоодбрана“ медија и грађана. Очекује да би се закони могли наћи на седници НСРС у мају.

- Ово је самооодбрана наших живота, достојанства и части. Закон о заштити права на слободу и живот без страха каже да свако лице које застрашује и при томе користи своју позицију, може да буде кажњено по основу тужбе за накнаду штете у парничном поступку, као и Кривичног закона – рекао је Драшко Станивуковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПДП припремио нацрт Закона о заштити права на слободу и живот без страха

Што се тиче ПДП-овог предлога измена и допуна Кривичног закона, дефинисане су одредбе на којима већ дуже времена инсистирају медијска удружења у РС, а односе се на слободе и права новинара. С обзиром на то да новинари у Републици Српској још увек нису добили статус службених лица, претње и нападе на њих, ПДП је уврстио у Кривични закон.

Дефинисано је да ко угрози сигурност новинара претњама, казниће се новчаном казном или казном затвора до три године, а ако је учињено кривично дело према новинару у вези вршења његове професије, учинилац ће се казнити казном од шест мјесеци до пет година затвора.

ПДП је најавио да ће за сваку наредну седницу парламента Српске припремити по један нови закон.