УЧЕНИКУ са аутизмом, Славку Мршевићу, из Рудог, због изузетно специфичне ситуације, биће омогућено да присуствује настави са својим вршњацима, који завршавају средњошколско образовање ове школске године, као и прослава матурске вечери.

Ово је изјавила Наталија Тривић, министарка просвете и културе РС, након састанка са Славковим родитељима у ресорном министарству. Она је истакла да ће му такође бити омогућено полагање првог разреда.

Ненад Мршевић, Славков отац, који већ три године бије битку са школским одбором СШЦ Рудо да се његов син врати на наставу, рекао је да га је ова вест веома обрадовала.

Прочитајте још: Дечак уметношћу лечи аутизам

- Мислим да неће бити срећније особе на свету од Славка - рекао је Мршевић. - Испунила се наша жеља да се Славко врати у школске клупе са својим вршњацима и то ће му пуно значити за његово здравље. Њему није важна диплома, колико му је важна социјализација.

Мршевић је појаснио да је Славко дете с аутизмом и да је уписао средњу школу за занимање техничар друмског саобраћаја у Рудом 2015/2016. године.

- Оцењивали су га у првом полугодишту, али у другом су одлучили да га не оцењују, престали су, јер, како надлежни кажу, не може према закону дете с аутизмом да иде у четворогодишњу школу. На крају му нису закључили оцене и када је кренуо у други разред средње школе, рекли су му да више не долази - каже Мршевић.

ИНКЛУЗИЈА ДУЊА Мијатовић, повереница Савета Европе за људска права, казала је да случај Славка Мршевића показује у каквом стању је сектор образовања. - Начин поступања надлежних и школе у Рудом показују неразумевање концепта инклузије у образовању деце са потешкоћама у развоју. На овај начин деца се стигматизују и не даје им се шанса за развој у окружењу са вршњацима - казала је она.

Он тврди да је уредно предао лекарски налаз при упису детета у средњу школу, али како би се одговорни оправдали, кажу да он то није урадио.

ЛЕКАРСКО УВЕРЕЊЕ

ТАТОМИР Елез, директор СШЦ Рудо, изјавио је раније да је једино решење за Славков наставак школовања упис из почетка у први разред и то у неко од занимања одобрено за децу са посебним потребама. Он каже да је проблем у родитељима, који при упису Славка у средњу школу нису доставили лекарско уверење, и да су проблеми настали још у основној школи.

- Закон каже да се деца са посебним потребама не могу школовати у стручним школама, тако да он ово занимање није ни могао уписати - појаснио је Елез.